Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа | Моба
23. новембар, 2018. Београд. На завршној конференцији „Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа“ удржаној у Народној скупштини... Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа

23. новембар, 2018. Београд.
На завршној конференцији „Унапређење економског и друштвеног положаја жена у руралним подручјима Шумадијског и Колубарског округа“ удржаној у Народној скупштини присутнима су се обратили: повереница за заштиту равноправности госпођа Бранкица Јанковић, шеф сектора управе Швајцарске канцеларије за сарадњу госпођа Саша Милер, директор РЕДАСП-а господина Ненада Поповића и представница програма госпођа Ирине Славковић.

У оквиру програма Подршка за рурални и регионални развој у Републици Србији, Фонд за подршку рурално-регионалним иницијативама чији је донатор Швајцарска Влада а носилац пројекта је Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља (РЕДАСП) посебан акценат је стављен на овај пројекат . Пројекат има за сврху да развије модел подршке економском и друштвеном оснаживању жена које су већ ангажоване у делатностима пружања услуга сеоског туризма, производњи домаћих прехрамбених производа и изради производа старих заната.У оквиру пројекта Влада Швајцарске је финансијски подржала укупно 52 пословне идеје жена из руралних подручја, вредности око 78 800 еура.

Територијална расподела финансијске подршке је: 33 гранта за жене из Шумадије (Крагујевац: 10 жена, Кнић: 4 жене, Топола: 11 жена, Баточина: 1 жена, Рача: 1 жена, Лапово: 1 жена, Аранђеловац: 5 жена) и 19 за жене из Колубаре (Љиг: 16 жена, Ваљево: 2 жене, Мионица: 1 жена.

„Женско предузетништво у свакој заједници треба оснажити нарочито у руралним заједницама. Чак иако се све дигитализује, пољопривреда ће једина остати, јер ћемо увек морати да једемо, зато се посебно захваљујем Швајцарској Влади што улаже у нашу пољопривреду“, – изјавила је повереница за заштиту равноправности госпођа Бранкица Јанковић.

Госпођа Саша Милер је изјавила да у Србији није на делу само родна неравноправност већ и да постоји неравноправност између урбаних и руралних крајева, те да жене иначе имају ограничења у погледу запошљавања али у руралним подручијима још и више јер је мање посла. Најавила је да ће Швајцарска Влада наставити да подстиче родну равноправност у Србији и да помаже оснаживање жена у руралним регијама.

Ненад Поповић је подсетио да је положај жена у Србији јако специфичан већ десетинама година и довео је до пасивизације жена, али да се кроз овај пројекат доста тога унапредило. Наиме предузетнице нису само добиле грантове у висини од 2100цхф него и косултантску подршку за технологију производње, помоћ за дизајн паковања и продају, њеб сајт њњњ.село.рс који им помаже не само за промоцију смештајних капацитета сеоског туризма него служи и као боокинг систем.

Представница програма Подршка руралном и региналном развоју у Републици Србији, госпођа Ирине Славковић, за одушевљењем је изјавила да је пројекат који нас је данас окупио успешно одговорио на све циљеве које смо поставили на почетку и да је он основа за неки дубљи развој женског предузетнштва у руралним подручјима у будућности.

Током конференције потписан је и Меморандум о разумевању и посвећености између 9 локалних самоуправа Шумадије и Колубаре, 9 Туристичких организација Шумадије и Колубаре, РЕДАСП-а, Moba.rs и  Selo.rs.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *