Пролеће је доба године када се полако врше припреме за пуштање крава на испашу, што треба радити постепено и стручно. Једна од редовних мера... Нега папака крава

Пролеће је доба године када се полако врше припреме за пуштање крава на испашу, што треба радити постепено и стручно. Једна од редовних мера јесте и нега папака.

Краве преко 50% укупног времена проводе стојећи или у кретању. На сваку ногу код крава долази велика телесна маса, која јако оптерећује сваки папак као најнижи део ноге.

     Код папака крава постоје неке оријентационе димензије папака, које треба знати код обраде папака. Те мере би биле:
– предња висина   ………. 80 – 90мм
– задња висина    ……….. 40 – 50мм
– дужина табана  ………. 100 – 130мм
– ширина табана    ………. 40 -60мм
      Међутим, за орезивање је такође важно знати које су приближне дебљине рожнатог дела папака. Те дебљине су приближно:
– спољни зидови папака      ….. око 7мм
– унутрашњи зид папака     ….. око 5мм
– доњи део табана            ….. око 5мм
      Код орезивања папака посебну пажњу треба обратити на познату „белу линију“. Она се добро распознаје и служи као граница: до ње је могуће скидање вишка папака без опасности да се захвати „живи“ део!
     Анатомија папкаЈедан од првих и најважнијих услова за високу производњу млека јесте да кравама омогућимо удобно кретање и стајање! Папци стално расту, али се и троше. У неким условима исто толико, колико и порасту. У условима данашњег држања равнотежа пораста и трошења папака је поремећена нарочито ако су краве  – везане! Краве које имају потешкоћа са папцима крећу се све теже, нерадо и успорено устају, брже обаве оно што морају ( исхрана, напајање, избацивање фецеса …), па поново траже место за лежање.
     У основне мере неге папака спадају дезинфекција и орезивање.
     Са дезинфекцијом се постиже заштита папака тако што се спречавају непожељне појаве разних инфекција.Ова мера се изводи лако и једноставно, а није ни скупа. Дезинфекцијом се утиче на очвршћавање папака. Дезинфекцију би требало обављати месечно или бар двомесечно. За то се користе“каде“. То су удубљења у бетонским подлогама, дужине 150-200цм, ширине 80цм, дубине око 15цм, с тим да је течност за дезинфекцију бар 8-10цм. За дезинфекцију се користе : формалин (око 3%), или пак бакарни сулфат (5%). Средства се користе на смену: прво једно, а следећи пут друго средство. Краве се наводе да прођу кроз „каду“ бар 2-3 пута у време када се врши дезинфекција.
      Орезивање папака има за циљ да кравама обезбеди стабилно стајање по целој површини папака. Орезивање се по правилу врши два пута годишње. Прво орезивање се врши на 3-4 недеље пре пуштања на испашу, а друго је на крају периода испаше. Тада је још важније и због одстрањивања разних примеса у папцима. Орезивање папака треба обављати изван стаја, на пример под неком надстрешницом ако су временски услови погодни. Рад око орезивања је тада погоднији, а контрола се обавља када се краве одмах пусте и крећу. Орезивање је могуће и у стајама када су краве везане. Тада треба обезбедити довољно светла и некако краву „фиксирати“. Наравно, треба омогућити да се она нога која се обрађује, подигне на неку дрвену подлогу.
      Орезивање у принципу може да обави просечно развијена особа, али свакако са претходном одговарајућом обуком. При том је веома важно да та особа не испољава грубост и нервозу!
      Редовном обрадом папака одржава се добро здравље папака и ногу, повећава се количина намуженог млека и до 15%, а спречава се и јаловост крава.
Јакшић Косовка, дипл.инж.пољ.
ПССС Косовска Митровица
Извор:  http://psss.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *