Александар Танић из Нишке Бање производи екстремно љуте сосеве од чили папричица и крушке, ваниле, белог грожђа и цимета Електротехничар Александар Танић (34) из... Таниеро љути сос долази из Нишке Бање

Александар Танић из Нишке Бање производи екстремно љуте сосеве од чили папричица и крушке, ваниле, белог грожђа и цимета

Александар Танић и Неша Травка, чувени експерт за лековито биље Фото: А. Танић

Електротехничар Александар Танић (34) из Нишке Бање ових дана приводи крају бербу чили паприка у својим пластеницима поред Нишаве. На имању које је до пре две године било права „џунгла“ Танић је ове године посадио скоро 1.000 струкова екстремно љутих паприка, а сав род прерадиће у ектремно љуте „таниеро“ сосове.

Производња љутих папричица на југу Србије има дугу традицију, али је мало произвођача који су попут Танића посвећени скоро искључиво узгајању те биљке. Танић је казао да од када зна за себе много воли Црвену звезду и љуту храну, те отуда и бројна путовања на звездине мечеве и пластеници са чили паприкама. Због Звездиних утакмица, додао је, спреман је да оде било где у свет, а због љубави према љутим папричицама почео је да их узгаја.

– Прво сам посадио 15 струкова, онда 50, а потом сам видео да ми је то мало и прошле године закупио запуштено имање поред Нишаве. После двомесечне даноноћне борбе са растињем и коровом засадио сам чили папричицама два пластеника дужине 30 и ширине шест метара. Ове године имам четири пластеника, углавном са чили паприкама и нешто мало парадајза и паприке ‘ајварке’ – рекао је Танић.

Производњу љутих папричица, Танић је почео без икаквог претхнодног искуства пошто се нико у његовој породици пре тога није бавио пољопривредом.

Фото: А. Танић

– Отац ми је пружио највећу помоћ и подршку. Са њим и још неколико пријатеља сами смо направили пластенике и кренули да озбиљно радимо. Семе чили папричица сам набавио из увоза. У почетку сам се строго држао упутстава из приручника, а сад сам се мало ослободио и видим да не мора баш све да се ради тако као што пише у књигама – истакао је Танић.

За папричице које узгаја, Танић је казао да не представљају органску храну јер их ђубри и вештачким ђубривом, али јесу здрава храна јер не користи „тешку“ хемију.

– Моја идеја је да производим здраве, екстремно љуте сосове. Не занима ме кванташка производња и продаја. Све што произведем, прерадим у сос по сопственој рецептури, без конзерванса. Прошле године сам направио 500 бочица за које сам сам дизајнирао етикету. Један сос је био комбинација чили папричица, крушке и ваниле, а други комбинација чили папричица, белог грожђа и цимета – објаснио је Танић. За наредну годину Танић има озбиљне планове, између осталог и проширење производње.

– Захваљујући друштвеним мрежама открио сам да много људи у свету обожава да једе љуту храну. Добио сам већ и позив да учествујем на фестивалу чили сосова и паприка у Аустралији. Послаћу им ових дана своје сосове, а одлазак ћу да оставим за следећу годину – рекао је Танић.

За наредну годину Танић планира и да поред Нишаве отвори клуб љубитеља чили паприке. Идеја му је да, поред плаца који је узео у закуп, уреди обалу Нишаве и да направи кутак где ће се окупљати људи који попут њега воле ватрено љуту храну.

 

Извор: Бета

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *