Аутор: Беба Бојовић У селу Висока, на четрдесетак километара од Ариља, све се догађа у и око школе „Ратко Јовановић“. Знајући да би њеним... ЗА ПРИМЕР: Цело село се удружило да уради нешто што држава „није могла“ – резултат ће вас одушевити
Аутор: Беба Бојовић
У селу Висока, на четрдесетак километара од Ариља, све се догађа у и око школе „Ратко Јовановић“. Знајући да би њеним затварањем место утихнуло, ђаци, учитељи и мештани организују заједничке акције које су резултирале заменом крова на згради, увођењем грејања, реновирањем мокрог чвора, отварањем школске библиотеке…
Škola u selu Visoka

Ништа их не може зауставити: Вредни ђаци у току радне акције, Фото: Беба Бојовић

Марљиви ђаци тренутно постављају каблове и стубове који, поред соларних панела, чине део фотонапонског система намењеног за осветљење школског игралишта. На овај начин ће умањити трошкове за електричну енергију, заједничким снагама са еколошким удружењем „Рзав-Год Саве Рзав“ и локалном самоуправом покретачима пројекта „У сарадњи са Сунцем“.

– Нама је школа све. Ту нам је библиотека, спортски терени, покренули смо школски лист „Ђачко перо“, наступамо и освајамо награде са нашом драмском дружином „Трачак зрачак“. Организујемо Височке зимске и летње игре које окупе око 300 такмичара. Центар културног, спортског и едукативног живота је школа. Када бисмо је закључали, нестало би живота у нашем селу. Зато се боримо да живи заједно са нама. Основали смо и ђачку задругу „Звончић“, спремамо слатко и џемове, уз помоћ читаве Месне заједнице, сакупљамо лековито биље и шумске производе, а приходе улажемо у реновирање школе – каже за „24 сата“ ученик осмог разреда Дарко Милутиновић.

Škola u selu Visoka

Међу пионирима у овом крају у коришћењу обновљивих извора енергије, Фото: Беба Бојовић

Овај пут им се буквално осмехнуло Сунце, с обзиром на то да ће захваљујући соларној енергији успети да трошкове струје сведу на минимум.

– Превасходно нам је био циљ да дамо допринос школи јер су њихови напори да одрже ову просветну установу за сваку похвалу. Са друге стране, обновљиви извори енергије (сунце, ветар, биомаса), који су еколошки чисти, у општини Ариље практично се још увек не примењују. Пилот пројекат „У сарадњи са Сунцем“ има за циљ да пробуди свест људи о значају коришћења соларне енергије, а самим тим и важности заштите животне средине. Допринеће руралном развоју, побољшању инфраструктуре, а на крају и приближавању туристичке понуде Височке бање – каже Наташа Миливојевић из удружења „Рзав-God Save Rzav“.

Извор: http://www.24sata.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *