Домаћинство „Гостољубље“,које се бави сеоским туризмом,у селу Мионица код Косјерића, крајем септембра било је домаћин семинара намењеног произвођачима и пружаоцима услуга у сеоском туризму... Знање на корист сеоских домаћина

Домаћинство „Гостољубље“,које се бави сеоским туризмом,у селу Мионица код Косјерића, крајем септембра било је домаћин семинара намењеног произвођачима и пружаоцима услуга у сеоском туризму из пет општина централне Србије.

Гостољубље, Косјерић, 29-30. септембар 2011.

На бази истраживања потенцијала региона спроведених током 2010. године и анализи потреба субјеката развоја региона у склопу пројекта „Одрживи Радно у "Гостољубљу"!туризам у функцији руралног развоја“, започета је серија интерактивних дводневних тренинга намењених произвођачима и пружаоцима услуга у руралним срединама, првенствено сеоским домаћинствима. Циљ ових обука је стицање знања и вештина потребних  за креирање, унапређење, повећање конкурентности, маркетинг и комерцијализацију производа и понуде региона.

Рад по групама на тренингуПрви у низу тренинга  је одржан у „Гостољубљу“, село Мионица. Домаћинство „Гостољубље“, које се бави сеоским туризмом, било је домаћин произвођачима и пружаоцима услуга у сеоском  туризму из пет општина централне Србије: Косјерић, Мионица, Ваљево, Горњи Милановац и Љиг. На семинару су били и представници ТО, канцеларије за локални и економски развој као и представници пољопривредних стручних служби из Ваљева и Ужица.

Тема првог дана семинара је била „Унапређење производа и понуде региона“. У вечерњим часовима учесници тренинга су презентовали сопствене производе уз могућност дегустације..

Другог дана говорило се и радило на тему „Производ као део интегрисане понуде региона“. Током рада презентован је и концепт „Српса Магаза“ који обједињује понуду производа и услуга сеоских домаћинстава и манифестација региона.

Тренинг је организовало удружење „Моба“ у сарадњи са експертским тимом Института за прехрамбене технологије из Новог Сада. Учесници семинараПредавачи су били др Јасна Мастиловић и  др Жарко Кервешан. Институт за прехрамбене технологије поседује богато искуством у развоју потенцијала традиционалних и регионално карактеристичних производа, како са аспеката техничке реализације производње тако и са аспекта примене савремених принципа менаџмента у унапређењу понуде и економских ефеката пословања.

Следећи тренинг биће одржан у Кални, општина Књажевац.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *