Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
„Моба“ учествовала на Првој Конференцији Западно-балканске Мреже саветодаваца у руралном развоју | Моба
Од 18. до 20. априла 2011. године на Државном Унверзитету Тетова у Скопљу одржана је прва Конференција Западно-балканске мреже саветодаваца у руралном развоју, у... „Моба“ учествовала на Првој Конференцији Западно-балканске Мреже саветодаваца у руралном развоју

Од 18. до 20. априла 2011. године на Државном Унверзитету Тетова у Скопљу одржана је прва Конференција Западно-балканске мреже саветодаваца у руралном развоју, у оквиру пројекта TEMPUS Western Balkan Rural Extension Network through Curriculum Refor.

Тема конференције била је: „Перспективе и могућности за умрежавање саветодаваца у руралном развоју у земљама Западног Балкана“.  То је била прилика за све који су заинтересовани за економски и друштвени развој руралних средина у земљама Западног Балкана да поделе идеје и искуства о томе како да ојачају улогу руралног саветодавства у ширем региону.

Овај пројекат се спроводи од 2010. до 2013. године и укључује по 2 универзитета и 2 невладине организације из 4 земље Југоисточне Европе (Србија, Македонија, Федерација БиХ и Албанија). За Србију, то су Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду, Факултет за примењену екологију „Футура“ Универзитета „Сингидунум“ из Београда, као и удружења „Моба“ из Љига и „Натура Балканика“ из Димитровграда .

Учесници конференцијеПрограм конференције је  отворио ректор Државног Универзитета из Тетова проф. др Агрон Река. У поздравном делу присутнима су се обратили македонски званичници: министар за локалну самоуправу Musa Xhaferi  и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Перица Ивановски. У  име националне канцеларије ТЕМПУС програма у Македонији говорио је Борче Алексов.

Своје утиске о пројекту и његовом значају за рурални развој у земљама Југоисточне Европе изнео је Генерални секретар Сталне радне групе за рурални развој Југоисточне Европе (SWG RRD SEE) Бобан Илић.

ПредахКонференцији су присуствовали представници више од 20 пројектних партнера широма Балкана, као и остали стручњаци, академци и креатори политика који раде у области руралног развоја и руралног саветодавства.

Након званичног дела програма уследиле су академске анализе политика, стања, изазова, потенцијала и развојних прилика у земљама Европске Уније и Балкана.

Највише дискусије на конференцији изазвало је отежано прелажење балканских партнера са устаљене представе о појму саветодавства у пољопривреди ка релативно новом концепту руралног саветодавства.

Овогодишња конференција у Скопљу нарошчито је допринела остваривању трећег циља који подразумева унапређење регионалне сарадње међу саветодавцима у руралном развоју. Резултат овакве сарадње биће формирање Мреже саветодаваца у руралном развоју у земаљама Западног Балкана.

Окупљање поводом конференције, искоришћено је и за одржавање годишњег састанка свих партнера на пројекту и дискутовање о текућим проблемима и питањима, као и будућим задацима.

Иначе, ТЕМПУС је програм који већ 20 година финансира ЕУ са циљем реформисања, модернизације и унапређења високог образовања у земљама ЕУ и 26 партнерских земаља. Инострани партнери на овом пројекту су Универзитет у Редингу (Reading, United Kingdom), Универзитет у Вагенингену (Wageningen, Холандија) и Универзитет из Хелсинкија (Финска).

Пројекат има за циљ: да развије и унапреди компетенције стручњака у сфери неформалног образовања,  који ће креирати и спроводити обуке намењене различитим интересним групама у руралним срединама; да развије наставни програм из области руралног развоја, као и центре руралног саветодавства на водећим универзитетима Западног Балкана.

 

К.Л.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *