Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Пољско село има будућност | Моба
У периоду од 11. до 18. децембра 2010. координатор регионалног центра Катарина Лазић учествовала је у студијском путовању организованом у Пољској за представнике Мреже... Пољско село има будућност

У периоду од 11. до 18. децембра 2010. координатор регионалног центра Катарина Лазић учествовала је у студијском путовању организованом у Пољској за представнике Мреже за подршку руралном развоју.

У периоду од 11. до 18. децембра 2010. координатор регионалног центра Катарина Радна атмосфераЛазић учествовала је у студијском путовању организованом у Пољској за представнике Мреже за подршку руралном развоју.

Сврха путовања је било упознавање са концептом и применом у пракси LEADER програма. У том циљу посећене су 3 локалне акционе групе на северу Пољске које су представиле свој историјат, начин организовања, стратегије и програме развоја својих руралних области уз истицање најзначајнијих пројеката и примера добре праксе.
Деца су будућност селаПоред ЛАГова представници мреже су упознати са радом Пољопривредно-саветодавног центра Кујавско – Поморскогa округа у Миникову. Представници центра су дали општи приказ стања у Пољској по питању пољопривредне производње и руралног развоја. Као велики проблем су истакли чињеницу да, и поред бројних предности, националних и европских фондова, преко 60% пољопривредних газдинстава у овом региону (око 2 милиона становника и око 65000 газдинстава која остварују субвенције) нису у стању да преживе од пољопривредне производње већ су им неопходни додатни извори прихода.

Иако у први мах визуелно драстично одскаче од угланцаних немачких села, чини се да Катарина Лазић са женом која се бави ручним радомпољско село ипак има добру перспективу у будућности.

Овај утисак је базиран на активном животу у руралним срединама и значајном уделу деце и младих у укупној популацији. Разлог томе може бити њихова несумњива опредељеност за живот у сеоским условима, али и велики ентузијазам сеоског становништва и спремност на међусобну сарадњу да својим потребама прилагоде и унапреде околности у којима живе.
Врло су предузимљиви и стога су се лако уклопили у оквире LEADER приступа.

Диверзификација руралне економије кроз туризам, локалне производе, обновљиве изворе енергије и културно наслеђе, главна је оса развојних програма. Неке од реализованих иницијатива су већ виђене у селима Западне Европе.

К. Л.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *