Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Производња цвекле као пострног усева | Моба
У периоду одмарања ораница може се успешно гајити цвекла као повртарска култура која има релативно кратак вегетациони период. По скидању стрних жита и неких... Производња цвекле као пострног усева

У периоду одмарања ораница може се успешно гајити цвекла као повртарска култура која има релативно кратак вегетациони период.

По скидању стрних жита и неких повртарских усева са њива , остаје доста дуг временски период до појаве раних јесењих мразева.У нашој пољопривредној производњи је чест случај да се у том периоду на ораницама ништа не производи, односно да те оранице чекају јесење или зимско орање, како би на њима наредне године биле засејане окопавине.Цвекла-здрава и укусна!

С обзиром да многе повртарске културе имају релативно кратак вегетациони период, те се у наведеном периоду могу успешно гајити као други усев уз наводњавање. Као јако интересантну повртарску производњу, која се може реализовати као пострни усев, поменућемо производњу цвекле.

Основна обрада и ђубрење

Одмах по скидању претходног усева, земљиште се нађубри минералним ђубривима, потребно је око 500 кг/ха НПК 15:15:15. Ово су наравно оквирне норме, мада увек и у сваком случају треба урадити контролу плодности земљишта у најближој Пољопривредној станици, јер то има вишеструки ефекат, прво појефтињује производњу а друго одржава плодност земљишта на жељеном нивоу, те ђубрење ипак треба урадити на основу препоруке стручњака. Цвекла не подноси директно ђубрење стајњаком, а комплетну количину минералних хранива треба дати предсетвено. Затим се њива пооре на 25 цм дубине. Оруђима треба њиву припремити тако да земљиште добије мрвичасту структуру.

Сетва

Цвекла се у пострној сетви сеје у јуну или почетком јула месеца. Сеје се у редове , размак између редова 50 цм, или у двореде, четворореде или петореде пантљике. Семе се улаже на дубину од 3 цм.

Мере неге

Од мера неге треба поменути: наводњавање, проређивање, прихрањивање, окопавање и заштиту од болести и штеточина.
Наводњавање- с обзиром на период у коме се усев производи, наводњавање је обавезна мера.Највеће су јој потребе за водом у периоду до пуног ницања.
Проређивање- Након ницања у редовној производњи, цвеклу треба проредивати на размак 6-10 цм биљка од биљке. Проредивање је нужно извести јер се за сетву обицно користе клубад из којих нице више биљака.

Међуредна обрада и окопавање- прво култивирање се обавља чим се појаве редови, а остала по потреби док се не склопе редови.

Прихрањивање – цвекла се прихрањује азотним ђубривима, оквирно са око 200 кг/ха.
Заштита од болести и штеточина- хемијским препаратима: инсектицидима, хербицидима и фунгицидима се успешно сузбијају штеточине ( бувач, совице и мољац), као и најзначајније болести попут пегавости листа и пепелнице, као и травни корови. Зависно од појаве и интензитета уочених болести и штеточина, изабрати право средство и приликом употребе пратити и поштовати упуства произвођача.

Берба и приноси

Цвекла се бере у пуној технолошкој зрелости, кад јој корен достигне пуну величину, и то пре појаве првих мразева. У нашим условима то је крајем октобра и почетком новембра месеца. Након вадења острањују се листови и коренови се цувају у посебним складиштима, подрумима или траповима. Најбоље се цувају на температури око 0 Ц. Принос цвекле из пострне сетве је око 20-30 т/ха.

Аутор: Владица Гавриловић

ПССС Неготин

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *