Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Кад би море било вино… | Моба
Почетком фебруара у Долову, код Панчева, одржана је петнаеста по реду Винаријада, манифестација посвећена сину Сунца и Земље, ВИНУ. Некада је Долово било познато ... Кад би море било вино…

Почетком фебруара у Долову, код Панчева, одржана је петнаеста по реду Винаријада, манифестација посвећена сину Сунца и Земље, ВИНУ.

Некада је Долово било познато  по квалитетним виноградима и вину са песка, али развојем индустрије и увођењем индустријских биљних култура дошло је до њиховог опадања, виногради су замењивани чистим ораницама, на којима се интензивирала производња кукуруза, сунцокрета, шећерне репе итд.
Данас, виноградУ част Светог Трифуна!и поново рађају, винова лоза поново добија свој значај, подруми постају тескобни од буради у којима се чува Божанско пиће.

Свечано отварање петнаесте доловачке Винаријаде било је у Панчеву где је удружење имало прилику да промовише своје производе и омогући дегустацију како црвених,тако и белих вина грађанима Панчева.
У просторијама Месне заједнице у Долову одржан је пријем узорака вина за такмичење. Сва вина, из целе Србије, чији је број износио тачно 136 узорака, подељења су у четири категорије: бела, црвена, росе и десертна вина.
Поред дегустације домаћих вина, била је и бесплатна подела садница винове лозе у циљу да се винова лоза врати у дворишта, баште и њиве. Занимљиво је било погледати  етно изложбу виноградарске опреме, на којој су се могли видети различити типови ручних муљара и дрвених бачви, разних алата за орезивање и прскалица за заштиту.Почетак резидбе на празник Светог Трифуна
Осим тога у просторијама Месне заједнице, одржано је предавање о технологији производње домаћих вина и опреме за виноградарство.
Како старије генерације кажу “ваља се“ да се на дан Светог Мученика Трифуна пореже барем један чокот винове лозе у винограду.
Фијакерима и разиграним коњима, како се то некада обављало, винари из Удружења “Свети Трифун“ одвезли су се до винограда, где су симболично орезали виноград након чега су посетили подруме винара и дегустирали млада вина, која су обећавала прави квалитет, јер је и прошла година, била идеална за винову лозу, са великим бројем сунчаних дана.
Цео скуп је протекао уз песму и шалу веселих Доловаца при чему је било и организовано  такмичење у брзом испијању шприцера. Широке банатске улице биле су пуне насмејаних шетача.
За Светог Трифуна постоФијакером, традиционално!је многа народна предања. Верује се да са овим даном почиње пролеће, да се природа буди и љубав код људи.
Завршно вече и затварање 15. винаријаде у Долову, пропраћено је богатим културно уметничким
програмом на ком су бројни
уметници инспирисани виноградима и вином, говорили песме, изложили своја платна, а деца из доловачке основне школе својим маштовитим виђењем исцртали и декорисали просторије у којима је манифестација одржана.Вино весели срце!
Након резања славског колача, благослова свештеника и молитве свих присутних, уследила је додела признања и свечано проглашење победника за најбоља вина у свим категоријама.
БогатаУдружења “Свети Трифун“ и музика. До дубоко у ноћ орила се песма тамбураша „Још литар један“…

Припремио:
Бојан Војнов

фото:
Дејан Барајић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *