Град Чачак коначно изгубио спор против Милорада Јевђовића о ауторству ове манифестације Мрчајевци – „Купусијаду“ у Мрчајевцима измислио је мештанин Милорад Јевђовић (65) и... „Купусијада” враћена Милораду

Град Чачак коначно изгубио спор против Милорада Јевђовића о ауторству ове манифестације

Мрчајевци – „Купусијаду“ у Мрчајевцима измислио је мештанин Милорад Јевђовић (65) и она је његово ауторско дело. То је коначан епилог спора који је стигао до Апелационог суда и у коме је град Чачак, тужећи Јевђовића, полагао право на ту приредбу као на своје културно добро.

Сабор у најчувенијем селу Шумадије први пут је одржан 2003. године, а приредбу је осмислио Јевђовић уз помоћ групе Мрчајевчана. Пошто је „Купусијада“ одмах окупила 30.000 људи, Чачак је 2006. године купусни празник уврстио у градски календар као „манифестацију од значаја за културу општине“. Али, Јевђовић је одмах саставио пројекат од 45 страница и новембра 2008. године од Завода за интелектуалну својину из Београда добио потврду да је, на свој захтев, уписан као аутор привредно-туристичке и културне манифестације у Мрчајевцима, под називом „Купусијада“.

Град Чачак је после тога, тужбом Вишем суду, захтевао да та потврда Завода буде поништена, и изгубио спор. Градска управа затим се жалила и Апелационом суду у Крагујевцу који је ових дана коначно одбио жалбу као неосновану. Победник је, дакле, Милорад.

Судови су, укратко, закључили да је потврда Завода правно ваљан акт, да град Чачак не може имати својство аутора ове приредбе и да се тужбом не указује ко је прави творац „Купусијаде“, ако није Јевђовић.

Претходних година, послови око одржавања сабора били су поверени Туристичкој организацији Чачка, а шта сад?

– Спреман сам на разговор и договор са градском управом о будућности приредбе. Морамо да утаначимо јасна правила – каже Јевђовић за „Политику“.

Он је већ замислио како да приредбу обогати новим догађајима.

– Планирам да „Купусијада“, поред надметања у припремању свадбарске посластице, постане и водећа смотра народне музике у Србији. Односно, такмичарски фестивал са 20 певача и исто толико нових песама у народном стилу који би, сигуран сам, надмашио некадашњи фестивал на Илиџи. Уредник целе манифестације био би један од најбољих српских хармоникаша, Миша Мијатовић из Обрве, недалеко од Мрчајеваца – вели Јевђовић.

То би, без сумње, значило велики напредак приредбе, али може ли се код нас догодити да после тужби и суђења све крене бољим током. Видећемо на крају треће седмице септембра, кад у Мрчајевцима почне 9. „Купусијада“.

Г. Оташевић 

Извор: http://www.politika.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *