Уколико сте у овим временима модерне технологије и брзог живота осетили потребу да се зауставите у времену на пар дана, да осетите укус домаћег... Опленачка берба

Уколико сте у овим временима модерне технологије и брзог живота осетили потребу да се зауставите у времену на пар дана, да осетите укус домаћег и мирис природног, да окрепите душу, да једноставно уживате на онај добар проверени начин на који су уживали наши преци…

обраше се виногради...Опленачка берба – фестивал вина и виноградарства, али и тродневна манифестација која пружа обиље догађаја!

Игра, песма, топла добродошлица, домаћи специјалитети, величанствено вино…. једном речју задовољство и радост  је оно што ће вам Топола пружити 9, 10. и 11. октобра!

Карађорђев град, Топола – место је које су краљеви одабрали за своју задужбину. Она ће вам тих јесењих октобарских дана пожелети добродошлиоцу онако како то умеју само добри шумадијски домаћини!

Уз добро вино, коме нису знали да одоле ни европски краљеви, уживаћете у свему ономе што нас потсећа ко смо и одакле потичемо.

Ову манифестацију народ једноставно зове Вашар у Тополи. Одржавање вашара (панађура) датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића, половине 19. века. Сама реч вашар синоним је богате народне светковине.

Већ пола века, од далеке 1958. у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Истовремено са овом манифестацијом траје и Сабор народног стваралаштва Србије, манифестација која даје посебан печат Опленачкој берби и културно је оплемењује. Сабор народног ствараластва Србије већ годинама уназад помаже да се наше културно наслеђе приближи свим генерацијама.  Организатори ове манифестације су Општина Топола, Савез аматера Србије И Туристичка организација „Опленац“ из Тополе.

Извор: oplenackaberba.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *