Припремање купуса на традиционални начин, у земљаном лонцу… У Мрчајевцима код Чачка, по седми пут одржана је традиционална привредно-туристичка манифестација „Купусијада 2009″. Манифестација је... Купусијада 2009

Припремање купуса на традиционални начин, у земљаном лонцу…

мрчајевци 2009У Мрчајевцима код Чачка, по седми пут одржана је традиционална привредно-туристичка манифестација „Купусијада 2009″. Манифестација је одржана у периоду од 18. до 20. септембра и окупила је велики број учесника и посетилаца.
Манифестацију је испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде посетио државни секретар др Милан Петровић.

Купусијада је имала за циљ да промовише  традиционалан начин припреме свадбарског купуса у земљаном лонцу, једном од специјалитета српске кухиње. Трећег дана манифестације проглашени су победници у категоријама: цело село кува, угоститељи и појединци, а у свакој категорији су додељене награде за златни, сребрени и бронзани лонац. Додељене су и награде најуспешнијим произвођачима купуса.

У ревијалном делу манифестације наступило је око 1 200 учесника из Културно уметничких друштва и певачких група из Србије и суседних република.

...са ребарца суваУ протекла три дана Мрчајевце је посетило око 150.000 људи из свих крајева Србије. Угоститељи су за спремање 130 000 порција свадбарског купуса употребили 75 т купуса и 40 т меса, продато је печење од 1 200 прасића и јагањаца и попиjено 400 000 литара пива.

Организатори процењују да је ово била најпосећенија купусијада до сада. Домаћин „Купусијаде 2009.“ био је народни певач Мирослав Илић.

мр Мира Милинковић, подручна канцеларија за рурални развој Чачак

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *