То је смотра традиционалних изворних садржаја у част косидбе и сеоских моба. У старијим временима кошење је завршавано до Петровдана 12. јула, а Косидба... Косидба на Рајцу 2009. године

То је смотра традиционалних изворних садржаја у част косидбе и сеоских моба. У старијим временима кошење је завршавано до Петровдана 12. јула, а Косидба на Рајцу представља симболичан и свечан завршетак кошње и одржава се сваке године прве недеље после Петровдана.

Косидба

Настала је 1969. на иницијативу планинарског друштва „Победа“ из Београда, а вашар на Рајцу постоји још од 1892. године.

Такмичари се надмећу у кошењу планинске траве. Косци су у народној ношњи, са сламеним шеширима и извезеном, шареном торбом на рамену, а најбољи од њих се проглашава победником- ђидијом и добија златну косу.

Смотра има међународни карактер, а до сада су учествовали косци из Велике Британије, Исланда, Румуније, Русије, Холандије, Мађарске… Сваке године учествују најбољи косци из Републике Српске и Црне Горе.

Изворне играчке и певачке групе из околних села су у народним носњама, а ручак од традиционалних јела се служи на ћилимима и белим чаршафима.

У оквиру манифестације је сајам пољопривредне механизације и изложба најбољег ловачког наоружања.
Организатори су општина Љиг и Туристичка организација општине Љиг.

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *