Србија не треба да попушта пред захтевима Светске трговинске организације (СТО) да одобри улазак генетски модификованих производа и семена (ГМО) на домаће тржиште, јер... Стручњаци: Не дозволити улазак ГМО у Србију

Србија не треба да попушта пред захтевима Светске трговинске организације (СТО) да одобри улазак генетски модификованих производа и семена (ГМО) на домаће тржиште, јер би то било штетно по здравље грађана и угрозило би домаће произвођаче и ресурсе.

Србија има сачувано земљиште, воду и ваздух и треба да узгаја домаће сорте и хибриде, као и расе стоке које нису генетски модификоване, истакао је директор Института за економику пољопривреде Драго Цвијановић.

Директор Цвијановић је подвукао да су поједине парцеле у Србији „девичански чисте, јер никада на њима нису употребљавана вештачка ђубрива и заштитна средства“, оценили су данас стручњаци у изјавама Тањугу.

Цвијановић је нагласио да Србија не треба да попушта пред захтевима СТО или било које друге регионалне или светске организације која условљава чланство са уласком производа или семена ГМО.

„Треба заштити домаће креације сората, хибрида и раса домаћих животиња, а стриктно контролисати улазак семена и свих пољопривредно-прехрамбених производа“, поручио је Цвијановић.

Др Ирена Барет из грађанске иницијативе „За Србију слободну од ГМО“ казала је да не треба дозволити увоз ГМО у Србију, што је услов за улазак у СТО, јер су водећи светски научници утврдили да таква храна није здрава за људе.

„Питање је коме је намењена та увезена генетски модификована храна, уколико знамо да она изазива 65 тешких болести“, подвукла је Барет испред иницијативе која окупља око 10.000 чланова.

Барет је поставила питање и шта ће бити са домаћим произвођачима, јер ће увоз такве робе донети неравноправну конкуренцију.

„Наш сељак кога ова земља треба да подржи, неће моћи да издржи неравноправну конкуренцију, а грађанство ће куповати оно што је јефтиније“, упозорила је Барет.

Према Баретовој, „уколико ће та храна да изазове болести и уништи нашег пољопривредника, нама то не треба“.

„Србија има све што је потребно да храни три пута више становништва него сада, немамо ниједан економски разлог да прихватимо овако нешто“, нагласила је Барет.

Барет је на крају истакла и да су домаћи семенарски институти међу најбољима у свету и запитала се из „ког разлога треба све то да уништимо“.

Извор: http://www.economy.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *