Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Свет има олимпијаду, а Љиг прву кукурузијаду! | Моба
У Љигу је 6. октобра 2012. године одржан први КУКУРУЗ ФЕСТ у Србији у организацији Српске Магазе и Удружења Моба. Спој традиционалних производа, гастрономије,... Свет има олимпијаду, а Љиг прву кукурузијаду!

У Љигу је 6. октобра 2012. године одржан први КУКУРУЗ ФЕСТ у Србији у организацији Српске Магазе и Удружења Моба. Спој традиционалних производа, гастрономије, такмичарског и културно – уметничког стваралаштва употпунио је туристичку понуду региона Централне Србије.

Први фестивал кукуруза имао је богат програмНа манифестацији „КУКУРУЗ ФЕСТ-а“ представљени су традиционални производи од кукуруза, проја, качамак, пурењак, кукурузно брашно, боза… Посетиоци су имали прилику да пробају и на лицу места виде припрему појединих специјалитета,као што су врућ качамак, чорба од кукуруза и разне пите…. Удружење Златне руке из Љига на челу са баба Стојаном припремиле су укусне ђаконије. А могли сте и да пробате Читаковића ракију, слатке производе Јасмине Живановић и многе друге. Све је било у знаку кукуруза, па и несвакидашњи сувенири.

У преподневним часовима организована су предавања на тему „Кукуруз ал`на други начин“ еминентних чланова удружења „Српски кривак“. Кош на травиСви су бодрили и порджали најмлађе посетиоце у такмичењу „Кош на трави“ уз подршку Бате Ђорђевића из удружења „Српски кривак“. На фестивалу су подељене и награде најбољим произвођачима за „Избор највећег клипа кукуруза“, а награду је добио Раде Даничић, произвођач из села Цветановац. Други награђени је Славко Иванковић из Бранчића а трећи је Мирко Томић из села Велико Поље.

Својом музиком госте је забављао музичар Бане Ексер, а његовом песмом фестивал је добио своју химну. На крају дана организована је пројекција ауторских филмова у Градској библиотеци Љиг, са филмовима „Последњи колибари“ и „Под оскорушом“.
Манифестацију су подржали Општина Љиг, Туристичка организација Љиг, Институт за кукуруСтојана и Милеса спремају качамакз Земун поље, АС Хибриди и Гранит Пешчар.

„Свет има Олимпијаду,

А Љиг прву кукурузијаду!

То је фестивал доброг клипа и здраве хране.

Данас овде има пуно света,

Скупила се цела планета,

Заиста није шала, због кукуруз фестивала!“

 Александра Кужетић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *