У Лајковцу је по 31. пут одржана смотра говеда сименталске расе Апсолутна шампионка 31. изложбе приплодних грла сименталске расе одржане на Крстовдан, 27. септембра ... Видосав Читаковић победник изложбе сименталаца

У Лајковцу је по 31. пут одржана смотра говеда сименталске расе

Видосав Читаковић са шампионком изложбеАпсолутна шампионка 31. изложбе приплодних грла сименталске расе одржане на Крстовдан, 27. септембра  у Лајковцу је грло Оливера познатог одгајивача Видосава Читаковића из Горњег Мушића, које је у четвртој лактацији дало 7 852 литра млека и означено је од стране стручног жирија као „елита“. У категорији јуница победила је Зана власника Горана Димитријевића, такође из Горњег Мушића. Најбоља првотелка је Мила са фарме „Милаковић“ из Мратишића код Ваљева. У категорији крава најбоље је оцењена Мила, власништво Марка Милосављевића из Дучића, са 7 800 литара млека у другој лактацији.

Фарма Милаковић је изложила одлична грлаНајбољи фармери, по три или више у свакој категорији, награђени су пехарима, плакетама, новчаним и робним наградама. Учествовало је 40 одгајивача из Лајковца, Мионице, Уба и Ваљева, који су представили 131 грло у категоријама, крава, првотелки и јуница. Приређена је и пратећа изложба сточне хране, пољопривредне механизације и опреме.

Учеснике и посматраче поздравио је Мирко Новаковић, представник Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства:

– Циљ Министарства је да се унапреди положај сточара и сточарства, тако да се за наредни период припремају нове уредбе којима ће се помоћи произвођачима. Трудићемо се да промовишемо оно што имамо, а то је квалитетна приплодна стока и приплодни материјал. Надам се да ћемо наставити добру сарадњу у овој области и да ћемо постићи значајне резултате које ћемо моћи да представимо и свету – рекао је Новаковић.

Традиционалну лајковачку изложбу говеда, најдуговечнију у Србији, отворио је председник општине Лајковац Живорад Бојичић:

– Од прве изложбе говеда сименталске расе одржане далеке 1981. године до данас трудили смо се да заједно са пољопривредним произвођачима, сточарима и стручњацима унапредимо сточарство и пољопривредну производњу, у сарадњи са пољопривредницима осталих општина Колубарског округа и Србије. На изложбу је изведен велики број квалитених грлаТа жеља се остварује, што потврђује наступ све више домаћих излагача и све већи број посетилаца, а највеће заслуге за све то припадају двојици људи који су поставили високе стандарде – покојном Драгану Марковићу, дугогодишњем директору Земљорадничке задруге Лајковац и Николи Радуловићу, дугогодишњем директору Центра за пољопривреду. Наша општина има велики удео пољопривредног становништва, стога нам је у интересу укрупњавање породичних газдинстава, брендирање аутохтоних препознатљивих сорти и говеда сименталске расе, што је један од начина којима желимо осигурати њихово место на тржишту, не само Србије него и Европе… У име наше општине, морам да нагласим да се издвајају значајна средства за побољшавање и унапређење примарне пољопривредне производње. У току ове календарске годиие опредељено је 15 милиона динара субвенција по различитим основама, а последњим ребалансом буџета обезбедили смо додатних шест милиона динара за санацију последица суше. Надамо се да ће се у наредном периоду препознати пољопривредни потенцијали и државне субвенције значајно повећати. Посетиоци изложбеПоштовани домаћини, излагачи, сви сте ви овде данас победници – закључио је председник Бојичић и прогласио 31. изложбу говеда сименталске расе отвореном.

Изложба сименталаца била је добро посећена, а први пут је ове године организован и културно-уметнички програм у којем је учествовао фолклорни ансамбл Културног центра „Хаџи Рувим“ из Лајковца. Главни организатори изложбе били су Општина Лајковац, која је и генерални покровитељ, Центар за пољопривреду Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ из Лајковца. Придружило се ове године Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе Србије, као и новоосновано удружење „Колубарски сименталац“ из Ваљева.

Извор: http://www.lajkovac.org.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *