Манастир Хиландар, као царска лавра, поседује велики део Свете Горе, тако да заједно са имањем Мило Арсеница на Какову предњачи у односу на све... Један стуб за виноград

Манастир Хиландар, као царска лавра, поседује велики део Свете Горе, тако да заједно са имањем Мило Арсеница на Какову предњачи у односу на све друге светогорске манастире по питању власништва шума, обрадивих површина, маслињака и пашњака.

Како је манастир током времена опслуживао мањи број калуђера у односу на тако велике поседе, већи део имања вековима је запостављен или није квалитетно експлоатисан.
 поглед на виноград

С обзиром да се последњих година братство манастира значајно увећава, указала се потреба да се имања квалитетније експлоатишу. Одлуком Сабора стараца 2008. године кренуло се у проширење хиландарских винограда. Тако је исте године припремљен терен, набављена и засађена квалитетна сорта лозе из Француске која је затим обрађивана и прво учвршћена мањим стубовима, па средњим, а до почетка зиме ове године неопходно је поставити главне стубове – носаче на које се затеже жица.
радови на подизањуПравославно удружење „Свети Сава“ уз благослов манастира од самог почетка учествује добровољним радом и максималним ангажовањем сваког појединца – члана у подизању винограда чиме је дало велики допринос за успешну реализацију ове акције.

С обзиром на тешку материјалну ситуацију и огромне трошкове обнове након пожара 2004. године, манастир није у могућности да самостално обезбеди средства за набавку 8.000 стубова – носача за виноград.

Православно удружење „Свети Сава“је одлучило да, имајући у виду ситуацију у којој се манастир Хиландар нашао, по благослову Сабора Стараца манастира организује прикупљање потребних средстава. У том смислу биће ангажовани сви чланови удружења који су током 2008. и 2009. године учествовали у подизању винограда (до октобра месеца око 500) како би заједничком акцијом успели да се исфинансира набавка стубова.

 Са произвођачем стубова „Импрегнација“ из Ћићевца закључен је уговор о изради 8.000 стубова. Постављање стубова би требало да се изврши током новембра.

Цена једног стуба износи 5,5 евра, а за комплетну количину заједно са превозом и осталим трошковима потребно је прикупити око 65.000 евра.

Донаторска средства уплаћују се на текући рачун Удружења „Свети Сава“  или у готовини уз признаницу овлашћеног члана Удружења.

Православно удружење „Свети Сава“ 21000 Нови Сад, Мајевичка 2б, Србија

Тел/факс: 021/451 539, 021/66 16 395, Моб: 063 53 49 53, Текући рачун: 165-11966-37

благослов из Хиландара

 

 

 

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *