Дугогодишња традиција у гајењу винове лозе, знање и умеће у справљању овог цењеног пића, дуго су падали у сенку чињенице да се површине под... Време је за вино, пијмо домаће

Дугогодишња традиција у гајењу винове лозе, знање и умеће у справљању овог цењеног пића, дуго су падали у сенку чињенице да се површине под овом културом стално смањују. Некада је сваки други сељак имао виноград, а данас је вино потиснуто од разноразних пића, најчешће вештачких и нездравих.

 напред вино, пиво стопУ организацији Удружења винара и виноградара Србије, и Градске општине Лазаревац, у овом граду је у суботу, 7. новембра, одржан први фестивал вина.

Српско тржиште је преплављено увозним винима, најчешће лошијим а скупљим. Зато је покренута идеја да се крене са организовањем фестивала, на којима би се најбоља српска вина приближила лазаревачким грађанима, љубитељима вина, купцима, где би им се објаснило као да бирају, да их пробају, да уживају у њима.

Општина Лазаревац није позната као виноградарски крај, али јесте по томе да подржава праве вредности. Лако су се нашли велики и мали спонзори. Поред Рударског Басена „Колубара“, као главног спонзора, помоћ су пружили и „Колубара Услуге“, „Колубара Угоститељство“, Воћно- лозни Расадник, „Девикс“, Млекара „Лајковац“, Земљорадничка задруга „Трлић“ и „Слатка кућа“. Фестивал је отворио председник ГО Лазаревац Бранко Борић, а присутнима су се обратили и председник Удружења винара и виноградара Србије Гвозден Раденковић, представник РБ „Колубара“ Предраг Виденовић, и председник удружења „Зеочки Виногради“ Радосав Чворовић.

Фестивал је обогаћен са изузетним предавањем проф. др Слободана Јовића на тему „Културни и здравствени аспект конзумације вина“, и сомелијерском радионицом Ђурђе Катић са „Избором вина  и слагањем са храном“. Оба излагања су пропраћена са изузетном пажњом и награђена громким аплаузом.

стране сорте, а домаћа винаПосетиоци су  на улазу у салу добијали чашу, и потпуну слободу у дегустацији, а избор је био јако богат. Изложена су вина из свих крајева Србије, од Суботичке пешчаре до Косова и Метохије, од „Навипа“ и „Вршачких Винограда“ до малих произвођача, од белих до црвених, од младих до старих, од тамњанике до шардонеа, од прокупца до мерлоа, од мирних вина до шампањца. Гутљај вина, па мало хране, па коментари, и онда опет. Било је лепо.

Од сада, чекамо следећи фестивал, који ће се одржати наредне године, а до тада: „Време је за вино, пијмо домаће“.

дипл. инж. Горан Чакардић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *