Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Чудотворна лоза Светог Симеона | Моба
ХИЛАНДАР – У манастиру Хиландар на Светој Гори постоји чудотворна винова лоза Светог Симеона Мироточивог, једна од најстаријих винових лоза на свету, која већ... Чудотворна лоза Светог Симеона

ХИЛАНДАР – У манастиру Хиландар на Светој Гори постоји чудотворна винова лоза Светог Симеона Мироточивог, једна од најстаријих винових лоза на свету, која већ преко 800 година рађа грожђе.

Како за интернет сајт РТВ-а тумачи Доситеј Хиландарац лоза је изникла као знак благослова над хиландарским монасима и као велика помоћ родитељима који немају децу.
лоза светог симеонаИ паша доби сина

Верује се да се уз њену помоћ рађају мушка деца, која се у народу зову децом Светог Симеона.

У Хиландару се чувају многобројна писма са фотографијама деце која су добијена уз помоћ лозе Светог Симеона Мироточивог.

Један турски паша је после дугогодишње бездетности добио сина. Као знак захвалности Богу, поклонио је манастиру Хиландар велико имање величине од око две хиљаде хектара.

Грожђе са ове чудотворне лозе бере се сваке године на празник Воздвиженија Часног Крста, 27. септембра, када се и даје као благослов присутном народу у цркви.

Остатак грожђа се суши и током целе године даје бездетним родитељима ради потомства. Обично се рађају мушка деца и народ их зове децом Св. Симеона.

Свете мошти за мир међу браћом

лоза светог симеонаКако се наводи у црквеним изворима, после смрти Светог Симеона, Бог га је прославио као првог миротичивог монаха на Светој Гори .

Из његових моштију истицала је миришљава течност, која се зове свето миро, због чега је и назван мироточиви.

У Србији убрзо затим избија грађански рат између завађене браће око престола.

Свети Сава тада одлучује да узме тело свога оца и да тим светим моштима измири завађену браћу, чему су се успротивили хиландарски монаси.

Према црквеном предању, Свети Симеон Мироточиви јавио се игуману Хиландара Методију и заповедио му да се његове мошти дају Сави да их носи у Србију, а заузврат, да ће из његовог гроба „изнићи винова лоза, као знак благослова над монасима Хиландара, која ће и бездетним родитељима помагати да добију дете“.

Осам векова рађања и чудотворења

лоза светог симеонаЛоза је изникла из гроба свеца, пробила кроз зид цркве и већ преко 800 година рађа и чудотвори“, каже за наш сајт Доситеј Хиландарац.

Како тврди, „Биљка се не може сврстати ни у једну од познатих лоза. Гроздови су јој бели, а што је такође необично, она има различите листове као да се ради о више врста винових лоза.“

извор: www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *