Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Могућности за и од сеоског туризма | Моба
Представник Министарства пољопривреде Драган Стефановић је презентовао мере које је ово Министарство спроводило у протеклих неколико година. Он је дао детаљан приказ стања исказаног... Могућности за и од сеоског туризма

Представник Министарства пољопривреде Драган Стефановић је презентовао мере које је ово Министарство спроводило у протеклих неколико година. Он је дао детаљан приказ стања исказаног у бројевима поднетих захтева, реализованих пројеката, опредељених износа са динамиком по којој су се ти бројеви мењали у протеклом петогодишњем периоду.

Драган СтефановићУ организацији Регионалног центра за рурални развој «Моба», у Љигу је 24. децембра 2009. године одржана трибина на тему «Могућности за и од сеоског туризма». Скуп је почео нешто после 11 часова у просторијама Градске канцеларије. Повод за окупљање било је премијерно приказивање филма «Село Вам пружа», који је удружење «Моба» израдило под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Испред овог Министарства на трибини су говорили Драган Стефановић и Радивој Надлачки, саветници у Сектору за рурални развој.

У име Регионалног центра «Моба» присутне је поздравила координатор Катарина Лазић. Након најаве теме и представљања гостију, уследило је обраћање председника општине Љиг Мирослава Максимовића. У свом концизном излагању председник Максимовић је подржао ову, као и све остале сврсисходне и утемељене активности «Мобе», које имају за циљ јачање села и привредних активности у Општини Љиг.

трибинаКоординатор РЦ «Моба» Миле Гошњић је сумирао активности овог центра на јачању и промовисању села, његових потенцијала и вредности током 2009. године. Као један од резултата навео је приказани филм «Село Вам пружа», који на сликовит и пријемчљив начин представља изгледе за бављење сеоским туризмом и могућности које ова делатност нуди пружаоцима услуга. Прем његовим речима, филм је намењен превасходно сеоском становништву, али може помоћи свима који желе да сазнају које услове треба испунити, која су очекивања гостију и како их привући, као и одакле могу обезбедити финансијску помоћ за реализацију својих идеја.

учесници скупаПредставник Министарства пољопривреде Драган Стефановић је презентовао мере које је ово Министарство спроводило у протеклих неколико година. Он је дао детаљан приказ стања исказаног у бројевима поднетих захтева, реализованих пројеката, опредељених износа са динамиком по којој су се ти бројеви мењали у протеклом петогодишњем периоду. Његова анализа је садржала и просторни распоред издвојених средстава, односно општине које су ангажовале највеће износе и имплементирале највећи број пројеката из области руралног развоја. Упознао је присутне са најављеним променама у начину регистрације и категоризације објеката у сврху сеоског туризма, што је изазвало доста реакција и полемике.

Радивој Надлачки, консултант за рурални развој, најавио је мере Министарства предвиђене за 2010. годину. Посебна пажња је посвећена мерама и плановима везаним за сеоски туризам и пратеће делатности. Он је нагласио да развој сеоских подручја зависи од синергије више сектора, између осталог капиталних инвестиција,  економије, финансирања, пољопривреде, и да је као такав врло сложен. Средства којима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде расположе су скромна у односу на неопходна улагања, а ингеренције ограничене. С тим у вези, као врло важно је истакао да су циљна група корисника мера Министарства пољопривреде, а тиме и средстава опредељених за рурални развој, искључиво пољопривредници који живе и раде на селу и који своју примарну производњу желе да надопуне новим активностима на селу.

учесници скупаПоред актуелне теме, компетентних гостију, приказаног филма, корисних информација и бројне публике, посебан квалитет скупа огледао се у самој структури посетилаца. Свој допринс трибини дали су подручни координатори РЦ Моба и то из Лазаревца, Уба, Лајковца, Горњег Милановца, Кнића, Косјерића, Лучана и Мионице; представници туристичких организација и запослени у сектору туризма у општинама Љиг, Мионица, Косјерић, Ваљево, Горњи Милановац, Лазаревац, Уб и Лајковац.

Осим значајног броја већ афирмисаних пружалаца услуга у сеоском туризму, велико интересовање за тему показали су становници сеоских подручја који у овом виду туризма виде могућност за јачање својих газднстава.

 

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *