Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Инвестиције у производњу органске хране | Моба
Аустријска агенција за развој АДА и Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа из Лесковца потписали су данас у Београду уговор о реализацији инвестиционог... Инвестиције у производњу органске хране

Аустријска агенција за развој АДА и Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа из Лесковца потписали су данас у Београду уговор о реализацији инвестиционог пројекта за подршку производњи органске хране у јужној Србији, вредног 775.000 евра.

Уговор су потписали директор канцеларије АДА у Београду Клаус Капер и директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Биљана Станковић, у присуству амбасадора Аустрије у Србији Клеменса Које.

Сврха пројекта је развијање професионалних капацитета регионалне развојне агенције за подршку произвођачима органске хране, побољшање економске ситуације у региону кроз стимулацију и коришћење компаративних развојних предности и потенцијала у јужној Србији и олакшавање процеса потребних за креирање пословне мреже произвођача.

Пројекат ће трајати две године и биће реализован у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, које ће организовати тренинге за учеснике.

„Прилика која се пружа потпуно се уклапа у оно што је оцењено као наш приоритет – да наш регион буде регион зелене енергије и чистих технологија, као и да искористимо шансу у пољопривреди, и то пре свега органској“, нагласила је Станковићева.

Она је истакла и да су аустријска влада и АДА контиунирано и врло конзистентно радиле у правцу оснаживања не само региона и појединачних локалних самоуправа, већ и институције која би могла да „изнесу“ крупније пројекте као што је овај, буде партнер министарствима и већим организацијама и усмерава развој региона.

Станковићева је напоменула да Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа постоји од 2006. године, а да се пет година пре тога радило на његовом оснивању.

Државни секретар Министарства пољопривреде Мирјана Милошевић казала је да је то министарство одредило Лесковац као један од четири национална центра за органску производњу, који ће бити превасходно задужен за сакупљачку активност, што не искључује бављење и осталим видовима те производње.

Капер је нагласио да АДА види потенцијал у јужној Србији, „иако то понекад изгледа тешко“, додајући да је производња органске хране будућност тог дела наше земље.

Потписивању уговора су присуствовали и председник општине Владичин Хан Ненад Митровић и градоначелници Лесковца и Врања Слободан Коцић и Мирољуб Стојчић

Извор: http://www.poslovnojutro.com/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *