У катастрофалној поплави која је 28. маја 2011. године захватила општину Љиг, породица Милашиновић из Кадине Луке је остала готово без целокупне имовине. Страховито... Помоћ породици Милашиновић

У катастрофалној поплави која је 28. маја 2011. године захватила општину Љиг, породица Милашиновић из Кадине Луке је остала готово без целокупне имовине.

Страховито невреме изазвало је највећу штету у селима Славковица, Палежница и Кадина Лука, која се налазе у подножју Сувобора и Рајца, а у горњем току реке Љиг и њених притока. Призори које смо затекли приликом обиласка терена изгледају готово нестварно! Огромна материјална штета и сцене које наводе на размишљање о снази воде. Срушени мостови, покидан асфалт, поломљени комади бетона, олупине трактора и аутомобила…почупано велико дрвеће, почупане и поломљене бандере…и много тога другог што је тешко речима описати.

Није лако ни сагледати штету, а камоли надокнадити је!

У селу Кадина Лука највећу штету претрпело је домаћинство Радослава Милашиновића. У њему, поред домаћина, живе његова супруга Милена, син Дарко и малолетна ћерка Слађана. Пре око тридесетак година, клизиште их је натерало да се доселе на обалу реке Љиг. Мукотрпним радом за те три деценије стекли су много тога. Одвајали су од уста да би се скућили. Нажалост, подивљала река Љиг је однела и уништила њихову имовину за веома кратко време! За пола часа-час! Огроман талас бујице ударио је на њихово имање, кућу, радионицу, зграде, стоку, усеве, пластеник, башту…Остала је пустош, прекривена гомилама муља.

Кућа у коју су много уложили упропашћена: вода поврх човека уништила намештај, покућство, намирнице…остале гомиле муља и влага која се тешко исушује. Радионица за поправку аутомобила, са дизалицом и много алата уништена и напуњена грањем и кршом! Два аутомобила бујица је однела! Милашиновићи немају ни стоке после поплаве. Живина и свиње су страдали. Милена са сузама у очима нам показује просторије које су некада биле собе, кухиња…башту и пластенике сравњене са земљом и прекривене наслагама муља, у којима је радила, надајући се да ће доћи време бербе…Сурова и потресна слика села погођеног стихијом! Услова за живот нема. А треба живети!

Како даље? Милашиновићи су борци, али не могу сами! Немају одакле! Овој породици треба помоћи конкретно и што пре! Знамо да има племенитих људи, који хоће и могу да помогну. Због невоље која је снашла ову породицу и због добрих људи који умеју да њихову невољу осете осете  и разумеју, овај текст је и настао. Боље речено, вапај за помоћ ближњему који је у невољи! Ко жели да помогне породици Милашиновић, нека нас контактира путем електронске поште: upmoba@gmail.com или на телефон 014/84-630 (од 8 до 15 часова, изузев суботе и недеље) , ради договора око даљих корака.

Уредништво

 

Радослав Милашиновић испред поплављене куће

Уништен намештај и ствари у кући

Уништена радионица са много алата

Уништена башта, усеви, зграде...

Домаћица Милена у сузама

Пустош је остала иза налета бујице

Милашиновићи испред поплављене куће

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *