Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Принос ће у Русији бити богат, а семе своје | Моба
Ове године у Русији се очекује добар принос житарица и поврћа. Ово је изјавила министар пољопривреде РФ Јелена Скриник. При томе она је истакла... Принос ће у Русији бити богат, а семе своје

Ове године у Русији се очекује добар принос житарица и поврћа. Ово је изјавила министар пољопривреде РФ Јелена Скриник. При томе она је истакла да претежни удео увозног семена повртарских култура у Русији представља опасност по домаће повртарство и против тога се треба борити.

Јелена Скриник је потврдила да ће Русија ове године сакупити, као што је и планирано, 85-90 милиона тона житарица. Извоз житарица ове године се прогнозира на нивоу од 20-23 милиона тона.

Министар пољопривреде је констатовала да се сада на светском тржишту цене држе на прихватљивом нивоу, зато је Русији повољно да продаје житарице у иностранство. А на унутрашњем тржишту је забележен пад цена – због истих тих повољних прогноза.

Род поврћа такође је обрадовао пољопривреднике ове године. Биће их 13 милиона тона, за милион више него прошле године. Ипак ствари у повртарству изазивају забринутост у Министарству пољопривреде. Као прво, зато што и даље долази превише поврћа из иностранства: сваки пети краставац или парадајз на руској тезги је страни. Као друго, земља превише зависи од увозног семена – од њега Русија гаји две трећине поврћа. То је озбиљна претња по грану, ми то оцењујемо управо тако, изјавила је Јелена Скриник.

Зашто може да буде опасан увоз семена објашњава секретар за штампу Росселходнадзора Алексеј Алексејенко.

Као прво, то је потпуна зависност од спољног тржишта. А цене семена расту у читавом свету. Осим тога, за последњих четврт века у Русији је фактички нестао систем националног узгоја семена и контроле, због чега стање постаје још сложеније.

Чак ако би увозници хтели да најстроже контролишу квалитет семена, сада немају такве могућности ни оргнизационо, ни технички. Зато семе може да буде заражено разним болестима. Или, на пример, може једноставно да не буде повољно за узгој у руској клими. Такође су могуће испоруке семена генетички модификованог биља, говори генерални директор компаније Агросистеми Алексеј Дјумулен.

Треба се бавити селекцијом сопственог материјала за сетву. Јер ми смо уништили половину државних служби које су се бавиле семеном. Немамо могућност да одредимо његов квалитет. У томе је озбиљна опасност. То већ спада у прехрамбену безбедност државе у целини.

Јелена Скриник је саопштила да нови програм развоја семенарства предвиђа финансијску подршку за куповину елитног семена од руских произвођача, минералног ђубрива, хемијских средстава заштите усева за семе. Такође руским компанијама ће помоћи у модернизацији база семенарства. Министар је подвукла да ради даљег ефективног развоја гране треба разрадити нове сорте и хибриде повртарских култура, увести у производњу савремене технологије, као и машине које чувају ресурс.

Извор:  http://serbian.ruvr.ru/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *