Лубеница је многима најдраже летње воће (иако је у ствари поврће, исто као и бундеве и тикве), асоцијација на море, врућину и годишњи одмор.... Лубенице веома здраве

Лубеница је многима најдраже летње воће (иако је у ствари поврће, исто као и бундеве и тикве), асоцијација на море, врућину и годишњи одмор. Лубеница је не само освежавајућа, него и јако здрава.

У 100 грама има само 30 килокалорија, те се због тога, али и великој количини воде коју садржи (92%) може јести у великим количинама без страха од дебљања.

Слатке и здраве!Богата је витаминима А, Ц, Б1 и Б6, садржи калијум, гвожђе, фосфор, цинк, бакар, манган, флорид, селен и магнезијум, а има и велике количине здравих каротиноида и ликопена. Ликопен је у ствари заслужан за лепу црвену боју лубенице, а познат је као јако антиоксидативно средство који смањује ризик настанка кардиоваскуларних болести и рака простате.

Добра је и у превенцији настанка астме и дијабетеса, а акутно ублажава упале. Лубенице су одличан диуретик, стимулишу активност бубрега, повећавају продукцију урина, што доводи до повећаног избацивања отрова из организма. То дејство има позитиван утицај и код гихта и реуматских болести. Многи их користе код песка или камења у бубрезима, где лубеница помаже у природном избацивању истих.

Извор:  http://www.vesti011.com
http://www.herbateka.eu/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *