Шљива – „мала“ лековита воћка
Препоручујемо 23. децембра 2011. admin 0
Када се помене шљива, прве асоцијације на њу су шљивовица и „српски бренд“. Обично заборављамо да је шљива веома корисна намирница и да у себи има доста лековитих састојака.
Драган Цветковић
Шљива потиче из рода Prunus, ком припадају бресква, кајсија, нектарина, вишња и трешња. Латински назив јој је Prunus domestica, а сматра се да порекло води са обала Каспијског мора.
Шљива се гаји у целом свету, а највећи произвођачи су Русија, Кина, САД и Румунија. Србија спада у значајне произвођаче шљива у свету. У нашим крајевима свежа шљива може се јести од маја до октобра.
Постоји преко 2000 врста шљива насталих укрштањем, шљиве разних величина, различитих укуса и разних боја и нијанси: плаве, зелене, беле, жуте, црвене, наранџасте…
Лековити и корисни састојци
Плод шљиве садржи мало калорија (око 40), тако да је погодан за дијеталну исхрану, као диуретик, за чишћење организма, али садржи и многе корисне супстанце:
- бета каротин
- биљна влакна
- биљне масти
- биљне хормоне
- витамине Б групе
- витамин Ц
- витамин Е
- витамин К
- гвожђе
- етерична уља
- калијум
- калцијум
- магнезијум
- минералне соли
- оксалате
- органске кислине
- феноле
- угљене хидрате
- целулозу
- шећер (природни)
Шљива у исхрани
За исхрану се користи свежа или сушена шљива, а не коштица.
Поред свеже и сушене шљиве, препоручујемо и џем, мармеладу, пекмез, слатко, компот и сок од шљиве, јер се могу користити током целе године.
Сушене шљиве су извор корисних састојака, могу се јести током целе године, а од њих се прави и веома укусан компот.
Иако шљивовицу као алкохолно пиће не препоручујемо за здраву исхрану, облоге од шљивовице, комовице или препеченице помажу против многих болести и тегоба (повишена температура, болови у зглобовима, реума…).
Лековито дејство
Шљива веома повољно делује на организам код следећих болести и тегоба:
- акне
- анемија
- астма
- артеросклероза
- болести зуба и усне шупљине
- болести срца и крвних судова
- бронхитис
- бубуљице
- гојазност
- грозница (услед повишене температуре)
- губитак памћења
- депресија
- дијабетес
- екцем
- затвор (опстипација)
- кашаљ
- мучнина и повраћање
- неке врсте рака (превенција и лечење)
- нервоза
- пад имунитета
- повишени ниво холестерола
- појава бора на кожи
- прехладе и грип
- проблеми са бубрезима, бешиком и мокраћним каналима
- проблеми са зглобовима и кичмом
- проблеми са нервима
- проблеми са цревима и органима за варење
- проблеми са крвним притиском
- проблеми са метаболизмом
- проблеми са јетром
- против старења
- разне инфекција
- реуматска обољења
- синузитис
- стомачна мучнина
- скорбут
- стрес
- уганућа и истегнућа
- упале коже и свраб (осип)
- херпес
- хронични умор
- целулит
- шлог
Свеже и сушене шљиве и компот од шљива могу се користити као диуретик.
Особе које имају проблема са бубрезима или имају болове у жучи требало би да једу шљиве у веома малим количинама.
Шљива крвне судове чисте од масних наслага.
Шљива делује као моћан антиоксидант, против слободних радикала.
Препорука
Из наведеног се види да свеже или суве шљиве треба користити у исхрани, али и да су компот, сок или џем од шљива богати корисним и лековитим састојцима.
Шљива је корисно воће и природни лек за превенцију и лечење многих болести, али, наравно, не треба претеривати са количинама.
Извор: http://zdravlje.krstarica.com
Нема коментара
Оставите први коментар