Када се помене шљива, прве асоцијације на њу су шљивовица и „српски бренд“. Обично заборављамо да је шљива веома корисна намирница и да у... Шљива – „мала“ лековита воћка

Када се помене шљива, прве асоцијације на њу су шљивовица и „српски бренд“. Обично заборављамо да је шљива веома корисна намирница и да у себи има доста лековитих састојака.

Драган Цветковић

Шљива потиче из рода Prunus, ком припадају бресква, кајсија, нектарина, вишња и трешња. Латински назив јој је Prunus domestica, а сматра се да порекло води са обала Каспијског мора.

Шљива се гаји у целом свету, а највећи произвођачи су Русија, Кина, САД и Румунија. Србија спада у значајне произвођаче шљива у свету. У нашим крајевима свежа шљива може се јести од маја до октобра.

Постоји преко 2000 врста шљива насталих укрштањем, шљиве разних величина, различитих укуса и разних боја и нијанси: плаве, зелене, беле, жуте, црвене, наранџасте…

Лековити и корисни састојци

Плод шљиве садржи мало калорија (око 40), тако да је погодан за дијеталну исхрану, као диуретик, за чишћење организма, али садржи и многе корисне супстанце:

  • бета каротин
  • биљна влакна
  • биљне масти
  • биљне хормоне
  • витамине Б групе
  • витамин Ц
  • витамин Е
  • витамин К
  • гвожђе
  • етерична уља
  • калијум
  • калцијум
  • магнезијум
  • минералне соли
  • оксалате
  • органске кислине
  • феноле
  • угљене хидрате
  • целулозу
  • шећер (природни)

Шљива у исхрани

За исхрану се користи свежа или сушена шљива, а не коштица.

Поред свеже и сушене шљиве, препоручујемо и џем, мармеладу, пекмез, слатко, компот и сок од шљиве, јер се могу користити током целе године.

Сушене шљиве су извор корисних састојака, могу се јести током целе године, а од њих се прави и веома укусан компот.

Иако шљивовицу као алкохолно пиће не препоручујемо за здраву исхрану, облоге од шљивовице, комовице или препеченице помажу против многих болести и тегоба (повишена температура, болови у зглобовима, реума…).

Лековито дејство

Шљива веома повољно делује на организам код следећих болести и тегоба:

  • акне
  • анемија
  • астма
  • артеросклероза
  • болести зуба и усне шупљине
  • болести срца и крвних судова
  • бронхитис
  • бубуљице
  • гојазност
  • грозница (услед повишене температуре)
  • губитак памћења
  • депресија
  • дијабетес
  • екцем
  • затвор (опстипација)
  • кашаљ
  • мучнина и повраћање
  • неке врсте рака (превенција и лечење)
  • нервоза
  • пад имунитета
  • повишени ниво холестерола
  • појава бора на кожи
  • прехладе и грип
  • проблеми са бубрезима, бешиком и мокраћним каналима
  • проблеми са зглобовима и кичмом
  • проблеми са нервима
  • проблеми са цревима и органима за варење
  • проблеми са крвним притиском
  • проблеми са метаболизмом
  • проблеми са јетром
  • против старења
  • разне инфекција
  • реуматска обољења
  • синузитис
  • стомачна мучнина
  • скорбут
  • стрес
  • уганућа и истегнућа
  • упале коже и свраб (осип)
  • херпес
  • хронични умор
  • целулит
  • шлог

Свеже и сушене шљиве и компот од шљива могу се користити као диуретик.

Особе које имају проблема са бубрезима или имају болове у жучи требало би да једу шљиве у веома малим количинама.

Шљива крвне судове чисте од масних наслага.

Шљива делује као моћан антиоксидант, против слободних радикала.

Препорука

Из наведеног се види да свеже или суве шљиве треба користити у исхрани, али и да су компот, сок или џем од шљива богати корисним и лековитим састојцима.

Шљива је корисно воће и природни лек за превенцију и лечење многих болести, али, наравно, не треба претеривати са количинама.

Извор: http://zdravlje.krstarica.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *