Као и многе винарије и „Мачков подрум“ у Иригу има проблема с наплатом од трговинских ланаца. Директор Сава Јовић каже да су због тога... Web подруми – алтернативни токови вина

Као и многе винарије и „Мачков подрум“ у Иригу има проблема с наплатом од трговинских ланаца. Директор Сава Јовић каже да су због тога појачали друге канале дистрибуције, па и помоћу интернета који, како каже, није за сад довољно заступљен.

НОВИ САД

Од засађеног чокота винове лозе до квалитетног вина у боци – дугачак је пут. Треба много уложити у земљиште и његову припрему, па у стубове, жицу, затим у саднице, опрему и механизацију и најзад у прерадне капацитете и подрум. Након свега тога, вино је потребно добро упаковати, промовисати, продати и оно што је код нас најтеже – наплатити. Да би што брже дошли до уложеног новца, многи винари одлучили су се за алтернативне начине продаје вина, па су за то почели да користе и интернет.

Као и многе винарије и „Мачков подрум“ у Иригу има проблема с наплатом од трговинских ланаца. Директор Сава Јовић каже да су због тога појачали друге канале дистрибуције, па и помоћу интернета који, како каже, није за сад довољно заступљен.

„Ми преко дистрибутера добијамо паре за 60, 90 или чак 180 дана. Божији поклон је када неко дође у винарију и купи вино. То је тако и на интернету. Иначе би тај вид продаје за нас био веома добар, јер је наплата моментална.“ , каже Јојић

Драган Стефановић у Крушевцу годинама је искуства стицао у Рубину. Искуства, рецензије, препоруке и културу вина почео је 2004. године да промовише на сајту www.podrum.org. Временом је комерцијализовао сајт и сада преко интернета продаје вина 15 наших најпознатијих винарија.

„Направили смо web продавницу. Тамо прво имате једну лепу причу о вину и винарији. Тамо можете да се упознате са сортом грожђа од које је вино направљено, из ког винограда, виногорја, колико година је одлежавало… На крају одаберете колико желите да купите. Када завршите своју наруџбину, порука нам стигне електронском поштом. Ми направимо рачун, запакујемо вино и оно вам стиже брзом поштом“, објашњава Стефановић.

Стручњак за пословну примену Интернета Драган Варагић каже да је много наших фирми које робу продају поузећем, али да право електронско банкарство код нас још није заживело у већој мери.

„Постоји 7-8 банака које имају сасвим нормалан систем е-банкинга за физичка лица. То је један од наједноставнијих чак и најјефтинијих начина плаћања преко интернета. Премда још има проблема, постоје сви услови за продају ако неко жели да продаје преко интернета.“, каже Варагић.

Док електонско банкарство код нас не буде заступљеније, мањим произвођачима остаје да вино продају у винарији и на фестивалима, кроз кетеринг службе или корпоративном продајом предузећима која неки важан догађај желе да обележе персонализованом етикетом.

Извор: http://www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *