Завршила дипломатију – пече ракију
Препоручујемо 15. јула 2013. admin 0

Новобеограђанка Наташа Глигоријевић се бави несвакидашњим послом. Дипломирала на Факултету политичких наука, а спремна за бизнис
С. Ј. МАТИЋ
НЕ дешава се баш често да се нека девојка ухвати укоштац са производњом и продајом – ракије. Наташа Глигоријевић (28) са Новог Београда преузела је од оца Веселина „ракијски казан“ на имању у селу Попадићи крај Бање Врујци. Корак напред је и чланство у Групацији произвођача ракије при Привредној комори Београда, где је једина девојка.
Иначе, завршила је Факултет политичких наука, смер међународни односи, али продаја ракије је додатни изазов.
– Мада не живимо у селу, одржавамо имање и воћњак и било би потпуно глупо да не искористим потенцијал који већ имамо – каже нам Наташа. – Желим да ту производњу ракије претворим у озбиљан породични бизнис. За жене се углавном везује производња ајвара, џемова, домаћих сокова, али и о ракији могу да науче све.
Глигоријевићи имају 600 стабала шљиве и ако роди наберу око 30 тона „чачанке“, „пожегаче“, „ранке“… Кад дође јесен отац Веселин и више од месец дана седи за казаном и пече ракију. Наташа му помаже и памти технику. На крају у багремову бурад наточе три тоне ракије.
– Желим да производим једну од најквалитетнијих ракија и да направим бренд. Немамо количине потребне за продају у маркетима и зато су нам циљ хотели и ресторани – каже Наташа. – Наша предност је што шљиве не прскамо и ђубримо само стајским ђубривом. Однећу земљу, део стабла и плод шљиве на анализу и узорак саме ракије, како бисмо добили сертификат да је органска. То нам даје сјајну шансу и за извоз, а таква ракија је скупља, квалитетнија и на крају људи знају шта пију.
Наташа објашњава да је у селу доста старих, који имају шљивике, али немају коме, нити знају да пласирају ракију.
– То је додатна шанса да од њих откупљујем шљиве и повећам производњу – планира Наташа. – И село ће имати користи, а на свом примеру ћу показати да рурални крај не мора да замре. И моја другарица је од новца, који је уштедела за аутомобил, купила имање у Лучанима и посадила шљиве и лешнике.
Српска традиција је да се печење ракије пренесе са оца на сина, а код Глигоријевића на ћерку. Наташин брат Немања студира машинство и ракија га баш и не интересује. Зато се Наташа поприлично разуме.
– Имам прилику још да учим, одрастала сам гледајући тату и деду како пеку шљивовицу, али и у Групацији произвођача ракије су отворени за сарадњу – каже Наташа. – Сад ћу да се окренем сајмовима и промоцијама и да људи чују за нашу ракију. Видим и да је свима занимљиво што сам девојка у том послу, па ми се чини да ми и то, засада, отвара врата.
ПОКЛОНИ УЗ ШЉИВУ НАТАША је пуна идеја како да промовише своју ракију. Уз флаше планира да поклања столњаке и крпе за ресторане са логом њеног газдинства. На свакој боци која је на продају биће везана исхеклана гранчица са листовима и две шљиве.
СПЕЦИЈАЛИТЕТ ОД ПЕТ СОРТИ ШЉИВА
ОТАЦ Веселин Глигоријевић каже да је њихова ракија од пет сорти шљива, што јој даје посебан укус.
– Важно је да се пече што спорије, хладити судове и ту је још доста финеса да би се добио квалитет – објашњава Веселин.
– Најбитнија је чистоћа, кап нечега може све да упропасти. Ја бацам цео горњи слој комине, јер он укисели ракију, а сељаци ми онда кажу, бацио си минимум десет литара.
Извор: http://www.novosti.rs
Нема коментара
Оставите први коментар