Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Чаша вина на дан | Моба
Чаша вина дневно држи доктора далеко. Да ли је то истина? Аутор : Горан Ђаковић Обимним и вишегодишњим истраживањима, добијени су импресивни резултати који... Чаша вина на дан

Чаша вина дневно држи доктора далеко. Да ли је то истина?

Аутор : Горан Ђаковић

Обимним и вишегодишњим истраживањима, добијени су импресивни резултати који сугеришу да вино, поготово црвене сорте, може продужити животни век, заштитити од неких врста рака, побољшати ментално здравље и да благотворно делује на срце. Међутим, истраживања показују да и бело вино на сличан начин делује на кардиоваскуларни систем као и црно.

Док је умерено конзумирање вина добро за здравље, превише може да доведе до депресије, проблема менталног здравља, кардиомиопатије, аритмије, можданог удара, хипертензије, масне јетре, алкохолног хепатитиса, цирозе јетре, неколико врста рака, панкреатитиса и многих других хроничних болести.

 

Смањује ризик од депресије

Они који пију две до седам чаша вина недељно – чак и када се у обзир узме и различит стил живота који може утицати на психичко здравље – смањују вероватноћу да ће оболети од депресије.

Против старења

Главни састојак у вину који има благотворан учинак је ресвератрол, који се добија из коже црвеног грожђа. Боровница, брусница и орах су такође извор ресвератрола. У манастирима широм Европе верују да је за дуг живот монаха, у односу на остатак становништва, делом заслужно и умерено конзумирање вина. Љубитељи вина имају 34 % нижу стопу смртности у од оних који пију пиво или жестока пића.

Превенција рака дојке

Научници су објаснили да хемикалије у кожи и семе црвеног грожђа смањују ниво естрогена и подизање тестостерона у пременопаузи жена што резултира мањим ризиком од појаве рака дојке.

Смањује ризик од појаве деменције

Истраживачи су објаснили да ресвератрол смањује лепљивост крвних плочица које помаже да су крвни судови отворени и флексибилни. Ово помаже да се одржи добар довод крви у мозак. Истраживања показују да су они који умерено пију црвено вино имали 23 % мањи ризик од развоја деменције од оних који су ретко, или нису никада, пили вино.

Спречава оштећења након можданог удара

Ресвератрол у црвеном вину подиже ниво хемокигеназе, ензима који штити нервне ћелије у мозгу од оштећења. Када неко доживи мождани удар, мозак је спреман да се заштити због виших нивоа ензима. Још није у потпуности сигурно да ли томе собриноси само ресвератрол, или је можда алкохол у ​​вину потребан да се концентрише ниво базе.

Здравствене предности умереног конзумирања вина углавном потичу од ресвератрола.

Шта је ресвератрол?

Ресвератрол је једињење које се налази у неким биљкама које га производе да се заштите од бактерија и гљивица, а штити их и од ултраљубичастог зрачења.

Црвена вина садрже више ресвератрола него бела, јер је ферментисан са коже грожђа (бело вино није). Већина ресвератрола у грожђу је у семенкама и кожи зрна.

Биљке и пића са богатим садржајем ресвератрола:

– црно вино

– грожђе

– боровнице

– малине

– кикирики

Хипократ, „отац западне медицине”, промовисао је вино као део здраве исхране. Такође је тврдио да је вино добро и за дезинфекцију рана, да га треба конзумирати за ублаживање болова током порођаја, и да је добар лек против летаргије.

Извор: агробизнис магазин

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *