Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
ЗДРАВЉЕ НА УСТА УЛАЗИ: Козје млеко као лек | Моба
Многобројне су особине козјег млека које га сврставају у производе са израженим функционалним  и терапеутским својствима. Осим тога, козје млеко је веома подесна замена... ЗДРАВЉЕ НА УСТА УЛАЗИ: Козје млеко као лек

Многобројне су особине козјег млека које га сврставају у производе са израженим функционалним  и терапеутским својствима. Осим тога, козје млеко је веома подесна замена за кравље, што је посебно важно онима са израженим алергијским и тегобама у органима за варење.

Садржи више масти, протеина и минералних материја, а мање лактозе и појединих врста казеина. Масне капљице су ситније него код крављег млека па се због тога теже образује слој павлаке, али се зато боље и брже варе у људском организму. Чаша овог млека обезбеђује по око трећину дневних потреба калцијума и фосфора и 14,2 одсто калијума, минерала неопходног за одржавање нормалног крвног притиска и правилне функције срца. У поређењу са крављим млеком, козје има готово 50 одсто више витамина А.

Садржи и 25 одсто више витамина Б6 и 27 одсто више антиоксиданта селена од крављег млека. У односу на кравље, козје млеко садржи мање фолне киселине, важне у синтези хемоглобина, па се не препоручује у исхрани одојчади до осам месеци.

Козје млеко садржи приближно исту количину минералних компоненти као и кравље, а садржи нешто више калцијума. Због присуства антитела козје млеко има изражене бактерицидне особине. Због присуства имуних тела и богаства у калцијуму препоручује се у исхрани туберкулозних болесника. Иако се у неким земљама козје млеко продаје свеже или термички обрађено, ипак се најчешће прерађује у различите производе, углавном у сиреве. Без обзира о којим врстама сирева је реч, сва функционална и терапеутска својства козјег млека се већином задржавају како у сиревима тако и у другим производима овог млека.  У производњи сирева као споредни производ добија се сурутка. Основни састојци сурутке су лактоза и веома значајни, биолошки вредни такозвани серум протеини богати есенцијалним аминокиселинама. Зато због састава козјег млека његова сурутка може да буде веома вредан производ. Обично се пије као освежавајући напитак са израженим лековитим деловањем. Осим што обезбеђује важне хранљиве састојке, доказано је да узимање сурутке од козјег млека јача имунитет, снижава холестерол и има антиканцерогно дејство.

Милош Недељковић

Аутор је спец.струковни нутрициониста-дијететичар

Извор: http://www.vranjske.co.rs

  • nedeljković budimir

    10. фебруара 2017. #1 Author

    Vrlo stručno objašmjeno zašto treba dati prioritet kozjem mleku.
    Srbiji bar nije problem da ga proizvodi

    Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *