Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Зимска исхрана крава музара | Моба
У зимском периоду исхрану крава музара треба претежно заснивати на коришћењу конзервираних сувих и сочних кабастих хранива. Од сувих кабастих хранива најзаступљенија су различита... Зимска исхрана крава музара

У зимском периоду исхрану крава музара треба претежно заснивати на коришћењу конзервираних сувих и сочних кабастих хранива.

Од сувих кабастих хранива најзаступљенија су различита сена трава и легуминоза. Њихово коришћење је крајње рационално тако да задовољава минимум физиолошких потреба као и нормалну функцију органа за варење. Треба знати да је квалитет сена јако променљив и зависи од низа чинилаца. Време кошења је један од значајнијих чинилаца који му могу знатно смањити хранљиву вредност, било да је обављено прерано или прекасно. Неподесан начин сушења може проузроковати губитке суве материје код луцерке и до 40%. Из ових разлога сено представља врло скуп извор храњивих материја јер одступања од правовремене косидбе и грешке прилоком припремања доприносе великим губицима његовог највреднијег дела, тако да оно може бити скупље од концентрата.

Сено од вишегодишњих легуминоза одликује се високом садржајем протеина, минералних материја, витамина и других корисних састојака. Ливадско сено је сиромашније садржајем минералних материја и да би оно било добра кабаста храна мора се строго водити рачуна о да се трава покоси у почетку цветања и осуши без већих губитака.

Од сувишних хранива у зимском периоду треба истаћи и суве резанце шећерне репе који представљају изразито угљенохидратно храниво, сиромашно протеинима (око 8%), са садржајем сирове целулозе око 18%, задовољавајућим садржајем минералних материја, нарочито калцијума и калијума, и ниским садржајем фосфора. Суви резанци дају се наквашени водом, а то треба обављати ујутру за вечерње, а увече за јутарње храњење, пошто она упијају доста воде и јако бубре. Ово храниво повећава разноврсност и квалитет оброка у целини, а нарочито дијететска својства. Добро ускладиштена резанци се могу дуго чувати без већих губитака храњивих материја.

Силажа је најважније сточно кабасто храниво које се користи за исхрану крава музара у зимском периоду. На време убрана, у периоду преласка из млечне у воштану зрелост, и добро спремљена силажа из целе биљке кукуруза, са високим уделом зрна (од 35 до 40 %) садржи 30 до 35 % суве материје. Оваква силажа је богат храњивих материја и енергије, односно она је типично угљено хидратно храниво, богато у енергији а сиромашно у пројеинима. Добро припремљена силажа има пх вредност (киселост ) између 3,5 и 4,5. Недостатак извесних храњивих материја у силажи успешно се надокнађује увођењем концентрованих хранива у оброке крава музара.

Силажу је најбоље користити у континуитету целе године, како би се избегао штетни утицај преласка са једног на други режим исхране.

ХРАНИВО

                 ПРОИЗВОДЊА МЛЕКА  ( КГ)

10

12

14

16

18

Сено луцерке

4,0

4,0

4,0

4,0

4,0

Силажа биљке кук.

20,0

22.0

24.0

26.0

28.0

Слама пшенична

1,7

1,6

1,7

1,4

1,4

Прекрупа зрна кук.

0,6

0,7

0,7

0,8

1,0

Сачма сунцокрета

3,4

3,5

3,8

3,9

3,9

Сточна креда

0,1

0,2

0,2

0,2

0,2

Сточна со

0,05

0,05

0,05

0,06

0,06

Премикси минерала и витамина

0,12

0,13

0,14

0,15

0,15

 

Међутим, анализа најчешће коришћених оброка на земљорадничким газдинствима показује недостатак протеина, фосфора, кухинске соли, витамина и минерала. Ови недостаци се могу надокнадити додавањем допунске смеше за краве музаре, као на пример:

Варијанта 1.

Код дневне млечности (литара)

Силажа кукурузне биљке (кг )

Ливадско сено (кг)

Прекрупа зрна Кукуруза (кг)

Допунска смеша   (кг)

10

30

4

1,5

15

30

4

1,8

2,0

20

25

4

3,5

2,8

25

25

4

5,0

3,5

 

ПСС Рума

дипл. инж. Пера Маркић

Извор: http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *