Прихрана пшенице
Пољопривреда 11. фебруара 2016. admin 0


Правилна исхрана азотом важна је у току целог живота биљке. Она је нарочито значајна у формирању класа и диференцијацији класака у класу. Фазе бокорења и влатања, односно у II, III и IV етапи органогенезе.
Поред тога исхрана азотом је важна у фази класања и наливања зрна. Ако је у свим овим фазама обезбеђена правилна исхрана азотом уз друге хранљиве елементе, онда су обезбеђене основне компоненте приноса: број класова, број зрна у класу и маса појединих зрна.
НЕДОСТАТАК АЗОТА | ВИШАК АЗОТА |
---|---|
Смањен пораст листова | Подстиче раст вегетативне масе услед чега су биљке сувише бујне |
Скраћен је период раста и дужина физиолошке активности листа | Ткива биљака постају сунђераста и мека, и тиме мање отпорна на болести, повреде и полегање |
Недостаци се прво уочавају на најстаријем лишћу које поприма светлу боју, жути и суши се | Корен је краћи и дебљи, а отпорност према суши мања |
Жита слабије бокоре и имају краћи клас | Продужава се вегетација и задржава развиће биљака |
Биљке су ниже и тање | Накупљају се небеланчевинаста азотна једињења |
Корен се издужује и слабије грана | |
Редукује се хидраулички притисак корена | |
Недостатак азота је најштетнији у фази бокорења када се ствара потенцијал за принос |
Усвајање азота код пшенице
Из земљишта и ђубрива усваја у односу 60% : 40%, на чернозему.
До влатања усвоји 40%, класања 60%, а до млечне зрелости целих 100%
Утврђивање потребних количина
Ђубрење се планира зависно од улоге елемента и његовог садржаја у земљишту. Азот је носилац приноса, док се фосфор и калијум враћају само на основу изношења приносом.
Потребне количине за формирање 100 кг приноса зрна пшенице су:
Н : 2-3 кг |
---|
П : 1,2-1,8 кг |
К : 1,8-3 кг |
Препоруке прихране пшенице се не могу давати на бази баланса хранива у земљишту. Највеће количине азота се налазе у органској материји, па је тешко предвидети количину минерализованог азота за исхрану биљака. При утврђивању оптималних количина за прихрану пшенице потребно је узети у обзир:
1. | тип земљишта и његове обезбеђености азотом |
---|---|
2. | предусев и продужено дејство минералних ђубрива унетих под предусев и стања азотофиксације |
3. | стање жетвених остатака од предусева и количине хранива у њима |
4. | време и количина унетог стајњака и његово продужено дејство |
5. | особину сорте и њен генетски потенцијал за принос |
6. | коефицијент искоришћења хранива за пшеницу: N 50-80%, P 15-20%, K 50-70% |
7. | резултате пољских огледа са ђубрењем пшенице |
8. | резултате из широке производње пшенице, везаних за количине НПК хранива |
Н-мин метода за утвђивање потребне количине
Ова метода полази од планираног приноса и потребне количине азота за остварење тог приноса. Многобројним истраживањима утврђено је да је пшеници потребно просечно око 25 кг азота за формирање приноса од 1 т/ха зрна са одговарајућом вегетативном масом. Принос је потребно планирати у зависности од плодности парцеле, употребљених основних ђубрива и климатских услова региона.
Током зиме, на око 7-10 дана пре планиране прихране врши се узимање узорака земљишта са парцеле засејане пшеницом. Узорци се узимају са дубине профила земљишта од 0-30 цм, 30-60 цм и 60-90 цм. Овакви узорци достављају се у лабораторију исти дан, а чувају се у ручном фрижидеру до момента доношења у лабораторију. Уколико се односе у лабораторију наредни дан, морају се чувати на хладном месту. У лабораторији се мери количина нитратног азота у раствору и израчунава садржај нитратног азота у кг/ха. Ова количина представља тзв. резидуални азот.
Током пролећног дела вегетације долази до минерализације одређене количине азота из неприступачних, у приступачне облике за пшеницу. Колика ће се количина азота минерализовати зависи од типа земљишта, опште плодности земљишта и климатских прилика, и у просеку се узима да је то око 20-30 кг/ха. Наравно да уколико је реч о песковитом земљишту не можемо рачунати на ту количину, а уколико је реч о хумусном дубоком и плодном земљишту, где се заоравају жетвени остаци или примењују органска ђубрива, и има довољно пролећних падавина, та количина може бити и већа. Разлику азота између потреба за одређени принос, и количине резидуалног азота и азота који ће се минерализовати, потребно је додати минералним ђубривима, водећи рачуна да ће се из ђубрива искористити око 70% азота прве године.
Прихрана пшенице
Представља један од најсложенијих проблема у минералној исхрани и ђубрењу пшенице. Она се заснива а следећем:
1. Потреба биљака за интензивнијом исхраном појединим хранљивим елементима |
---|
2. Избегавање штетног дејства азота у велики концентрацијама |
3. Спречавање испирања азота |
Постоје различита мишљења за прихрањивање пшенице азотом :
МЕТОДА | МИШЉЕЊЕ |
---|---|
Италијанска | Прихрањивати треба искључиво азотом и то у току зиме до почетка пролећа |
Француска | Прихрањивати треба у одређеним фенолошким фазама : бокорење, влатање, класање |
Аустријска | Поред азота треба додавати и фосфор у у влатању и калијум у класању |
Руска | Прихрањевати треба са сва три хранива (NPK) по фазама развића и етапама органогенезе и то елементима неопходним у одређеној фази органогенезе |
Наша | Прихрањивање у нашој и земљама бивше Југославије, везано је за календарске рокове.Почетак марта прво и почетак априла друго. Само азотом. |
Начин примене:
Целокупна количина фосфорних, калијумових и око 1/2 азотних ђубрива иде под основну и предсетвену обраду, а остатак азотних иде за прихрањивање.
Различите сорте различито користе Н тако да се према коришћењу Н све сорте могу поделити на три групе у односу на време сетве :
ВРЕМЕ СЕТВЕ | У ЈЕСЕН СЕ УНОСИ Н ОД УКУПНЕ ДОЗЕ | БРОЈ ПРИХРАЊИВАЊА |
---|---|---|
01 – 15 октобар | 40 – 60% | 1 – 2 |
15 – 31 октобар | 20 – 40% | 1 – 2 |
01 – 20 новембар | 0 – 20% | 2 – 3 |
Прва прихрана пшенице је крајем фебруара почетком марта са 60-70 % од остатка. Уколико потребна количина азота за прихрану не прелази 60 кг/ха\, врши се једна прихрана.
Друга прихрана пшенице је корективно\,врши се пред влатање, а може и да изостане (предходна ставка), при чему се све дозе веће од 60 кг деле на два дела. Онда, у првој прихрани иде, предходно поменутих 60%, а у овој другој 40%.
Уколико потребна количина азота за прихрану износи преко 80 кг/ха, врше се две прихране с тим да се у првој прихрани даје 80% Н, а у другој прихрани 20% Н.
Трећа прихрана пшенице у класању, има мањи ефекат на принос, али коригује квалитет па се примењује на западу.
Питајмо биљку колико је усвојила азота (N) ?
Некада, користи се и данас овај метод, користили смо дифенил-амин да бисмо на основу интензитета боје, сока из основе стабла пшенице, утврдили потребу биљака за азотом. Данас се користи Н-тестер, СПАД 520 и СПАД 520 плус или Н-пен.
Ово се ради у време пораста стабла и то у фази ЕЦ 30-31 (Задоx) када је прво коленце кренуло изнад земље. Тада са апратом N-тестер на средини листа, првог потпуно развијеног листа од врха биљке, очита садржај хлорофила који се налази у биљци. Садржај хлорофила је у тесној зависности са обезбеђености биљака N тј. азотом. Већа вредност – већа обазбеђеност N – мања количина ђубрива у другој прихрани. Али, свака сорта има различити ниво обезбеђености (фактор сорта) и на различитим типовима земљишта ( фактор земљиште).
Од 2008. ПСС поседује N-тестер СПАД 520. До сада су само мерења рађена у Институту ТАМИШ али не ради калибрације сората него ради посматрања усвајања N у различитим фазама развића. На односву табеле, која следи, давали смо прероруке пољопривредним произвођачима заинтересованим за примеу ове дијагностичке методе у другој прихрани или обезбеђености биљака азотом након завршене прихране. Резултати су били позитивни, постизани су високи приноси без полегања усева.
Вредности очитане на тестеру | Потребе за азотом кг/ха у зависности од планираног приноса т/ха | ||||
---|---|---|---|---|---|
од | до | 3-4 | 4.1-5 | 5.1-6 | 6.1-7 |
312 | 45 | 90 | |||
312 | 364 | 30 | 75 | ||
364 | 413 | 20 | 60 | ||
414 | 456 | 10 | 45 | ||
457 | 496 | 0 | 30 | 90 | |
497 | 534 | 0 | 20 | 75 | |
535 | 564 | 0 | 10 | 60 | |
565 | 593 | 0 | 0 | 45 | 90 |
594 | 618 | 0 | 0 | 30 | 75 |
619 | 639 | 0 | 0 | 20 | 60 |
640 | 657 | 0 | 0 | 10 | 45 |
658 | 671 | 0 | 0 | 0 | 30 |
672 | 682 | 0 | 0 | 0 | 20 |
683 | 690 | 0 | 0 | 0 | 10 |
690 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Корекција количине азота у зависности од густине усева
100% Н – код нормалне густине усева ( 450-500 биљака по квадратном метру ),1-2 бочна изданка |
---|
+10% Н – за сваких 50 биљака по квадратном метру мање |
-10% Н – за сваких 50 биљака по квадратном метру више |
Прихрана пшенице – ђубрива
АН | КАН | УРЕА |
---|---|---|
Амонијум нитрат | Калцијум амонијум нитрат | Карбамид, састоји се од угљене киселине и амонијака |
Врло растворљив | Неутрално ђубриво | Највећи садржај азота у односу на остала азотна ђубрива |
Велика способност упијања воде са порастом температуре (складиштење лети) | Погодно за прихрану | Без штетног утицаја на физичке и хемијске особине земљишта,не мешати са другим ђубривима |
Дужом употребом земљиште се закишељава | Може се користити и као течно ђубриво | |
Везивањем амонијум јона у земљишту истискује се Ца и Мг који се испирају | Пре примене утврдити, анализом земљишта, потребе у азоту и применити УРЕУ | |
Садржај азота 32 % | Садржај азота 27 % | Садржај азота 46 % |
Уреа не треба да се користи :
на температурама испод 0°Ц, јер су могући губици са површине земљишта. Наиме, уреа се лако усваја и у молекуларном облику кореном и листом, а уградња редукованог Н захтева висок интензитет дисања, односно кето-киселине Кребсовог циклуса. Стога, при ниским температурама и/или ниском интензитету метаболизма долази до тровања биљака амонијаком и застоја у вегетацији.
на високим температурама примена урее за прихрану може изазвати озбиљне “опекотине” на листу. Оштећење листа код примене урее није последица токсичног деловања, већ висока осмотска вредност раствора ђубрива брзо “извлачи” воду из нежног ткива листа уз блокаду ензима уреазе што доводи до плазмолизе, нарушава се јонски баланс у протоплазми и то изазива опекотине, а након тога и некрозу лишћа. Проблем оштећења лишћа може се ублажити додатком материје за повећање осмотске вредности лишћа у течно ђубриво, нпр. сахароза (шећер).
Ан се користи почетком марта, ако је кренула вегетације, када су биљке ојачале. Користи се и као храниво у другој прихрани, пред влатање тј. пораст у стабло (Април).
Припремио: дипл инж пољ Предраг Настић
Коришћени литература: “Прихрана пшенице и још по нешто” и “Питајмо биљку колико је усвојила азота (Н) ?” аутора: дипл.инж. Богдан Гаралејић – Институт Тамиш Панчево, “Посебно ратарство”, “Уреа и њена примена” аутор: проф. др. сц. Владимир Вукадиновић
Извор: http://agronomija.rs
Нема коментара
Оставите први коментар