У Србији је прошле године произведено 1,3 милиона тона воћа што је за 13,4 одсто више него 2014. године, рекао је данас секретар Одбора... Прошле године произведено 13,4 одсто више воћа

У Србији је прошле године произведено 1,3 милиона тона воћа што је за 13,4 одсто више него 2014. године, рекао је данас секретар Одбора за пољопривреду у Привредној комори Србије (ПКС) Ненад Будимовић.
Beta-9wdkciifuw.350x197_rss

Он је у ПКС-у на седници тог одбора казао да су најбољи приноси у 2015. били у производњи јабука и да је род тог воћа био 355.664 тона, затим брескве 96.502 тона, малине 66.176  тона и јагода 26.036 тона.

Будимовић је навео да је производња вишања била 91.744 тона или за 2,3 одсто мања, а смањена је и производња шљива за 14,2 одсто, на 344.612 тона.

Из Србије је прошле године извезено 454.444 тона воћа у вредности око 583 милиона долара, што је за 5,6 одсто више него 2014. године. На иностраном тржишту је највише продато малина, за око 280 милиона долара, и јабука за око 102 милиона долара.

„Малина се традиционално највише извозила на тржиште Западне Европе, док је јабука највећим делом извезена на тржиште Русије“, рекао је Будимировић.

Према подацима ПКС-а, у Србији је прошле године произведено 1,7 милиона тона поврћа, што је за 23,1 одсто више него у 2014. Вредност извоза 126.352 тона поврћа процењена је на око 89,5 милиона долара, што је незнатно мање у односу на 2014. када је извоз био око 90 милиона долара.

Увезено је за око 78 милиона долара 131 хиљада тона поврћа, 12,4 одсто мање него 2014. Највише је увезено свежег парадајза, за 16 милиона долара, и то из Албаније, Македоније и Италије, затим пасуља за око 11 милиона долара, из Киргистана, Пољске и Кине.

Укупна робна размена аграра Србије са светом у 2015. години била је око 4,3 милијарде долара од чега је извоз био око 2,8 милијарди, а увоз 1,5 милијарди долара.

Суфицит у трговинској размени пољопривредних производа од око 1,3 милијарди долара за 2,8 одсто је већи него 2014. године.

Извор: http://www.naslovi.net

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *