Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Дуд – природни лек | Моба
Дуд је данас занемарена воћка, потпуно неоправдано, пошто је не само изузетно хранљив, него и лековит. Постоје црни, црвени и бели дуд, и мада... Дуд – природни лек

Дуд је данас занемарена воћка, потпуно неоправдано, пошто је не само изузетно хранљив, него и лековит. Постоје црни, црвени и бели дуд, и мада се донекле разликују по укусу и лековитим својствима, сви су веома здрави.

dud4Плодови дуда садрже слободне органске киселине (лимунска и јабучна), витамине Ц, Б, К, А, и Е, гвожђе, калијум, манган и магнезијум, пектине и друге корисне материје. Садрже велику количину антиоксиданта антоцијанина. Стручњаци тврде да дуд заслужује да буде уврштен у суперхрану, јер спречава старење организма и помаже код многих болести. У лечењу се користе плодови, листови и кора.
Црни дуд у народној медицини има многоструку примену. Користи против упале мокраћних канала, болести усне шупљине и грла, епилепсије, депресије, несанице, вртоглавице и  код угриза буба и змија. Свежи недозрели дудови примењују се против пролива, а зрели као благ лаксатив. Њихов сок добар је и за лакше искашљавање, знојење и мокрење као и за испирање код упала грла и уста. Лист црног дуда познати је народни лек за снижавање и регулацију шећера у крви па се често примењује у чајним мешавинама за дијабетес.
Бели дуд се у традиционалном медицини користи слично као и црни дуд. Забележено је и да делује код артритиса, очних болести, опште слабости организма и за опуштање нервног система. Ако сте у прилици, једите обе врсте дуда, јер ћете од њих извући бројне благодети. Међутим, бели дуд је нашао примену и у козметици. Налази се у саставу многих козметичких препарата за избељивање коже, уклањање мрља и пега, јер садржи инхибиторе који смањују синтезу меланина. Такође се употребљава у саставу препарата против старења коже, за третман коже око очију, за тонирање и чишћење лица.

Лековита је и кора корена дуда. Од давних времена користи се као лек против цревних паразита, нарочито пантљичаре. Кора лечи болести црева, желуца, диспепсију и помаже код тровања храном, алкохолом и гљивама. Прах добијен од коре дуда употребљава се у облику мелема за брже зарастање рана, а чај од коре пије се против повишеног крвног притиска.

Сматра се да дуд има следећа лековита својства: подмлађује организам, тера паразите, помаже регулисању нивоа шећера у крви, смањује ризик од дегенеративних болести, јача бубреге, чисти јетру, помаже против затвора, побољшава крвну слику, ублажава симптоме грипа и прехладе, помаже код тровања храном, алкохолом, гљивама, убрзава зарастање рана., користи се као помоћ у регулацији високог крвног притиска.

Плодови дуда и кора скупљају се од маја до августа, а лишће у пролеће. Дрво не нападају никакви паразити  ни болести, тако да плод ничим није загађен. Бобице се могу  јести свеже или сушене. У кулинарству се дуд користи као било које друго воће – од њега можете направити сок, џем, сладолед, сос, користити га за припрему дезерта и колача.

Чај од листа црног дуда против дијабетеса

Прелијте 50 грама лишћа дуда с пола литре кипуће воде и оставите на десет сати. Процедите и пијте током дана.

Сируп против високе температуре, упале и затвора
Килограм бобица црног дуда ставите у пола литре воде и додајте две кашике јабуковог сирћета. Оставите да одстоји 24 сата. Наредног дана помешајте смесу с килограмом смеђег шећера или неког другог природног заслађивача (нпр. мед) и кувајте до жељене густоће. Наспите у стерилизоване боце и пијте неколико пута на дан разређено с водом.

Напомена:
Не треба претеривати с конзумирањем плодова дуда, јер то може изазвати проблеме са варењем.

А. Милинковић

Извор: http://www.zdravahrana.com

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *