Према подацима америчког министарства пољопривреде, наша земља по хектару убира више од 4,3 тоне ове житарице, много више од САД, Русије, Канаде… Србија је... Србија рекордер у приносу пшенице

Према подацима америчког министарства пољопривреде, наша земља по хектару убира више од 4,3 тоне ове житарице, много више од САД, Русије, Канаде…

Србија је по приносу пшенице од 4,3 тоне по хектару у последњих пет година далеко боља од САД, Украјине, Канаде, Индије, Италије, Русије, Аустралије, а у појединим деловима Војводине достигла је и светске лидере – Немачку и Француску.

Конкуренцији ћемо ове године још више побећи јер се очекује да принос први пут у историји пређе пет тона.

Црница земља

Ретке су области у којима се Србија може похвалити да је у светском врху, али произвођачи пшенице јесу, и о томе је недавно писала и чувена агенција Ројтерс. Њихов новинар је посетио Србију и констатовао да је наша зеsrbija-psenica-prinos-1467484405-941875мља, према подацима америчког министарства пољопривреде, по просечним приносима само иза Немачке, Француске и Кине, док је испред Италије, Канаде, Индије, САД…
– Већина производње је у Војводини, где има црнице, можда најпожељније врсте земље. То је један од разлога за високе приносе, који су осам тона по хектару, као у северној Француској. Али нешто лошија земља у осталим деловима Србије смањује просечан принос на изнад четири тоне, што је и даље више од светског просека и од директних извозних конкурената Румуније и Украјине – наводи Ројтерс.

Златне осамдесете

Вукосав Саковић, директор удружења „Жита Србије“, каже за Курир да у ситуацији кад Србија у скоро свим областима не може да достигне златни период с краја осамдесетих, произвођачи пшенице праве чуда.
– Ове године очекујемо рекордан род од три милиона тона и рекордан принос већи од пет тона, о чему смо маштали, што нас приближава најпродуктивнијим произвођачима! Неће више бити појединачних случајева са десет тона, биће чести приноси између 8 и 10 тона – наглашава Саковић и додаје да су за такве резултате заслужни индивидуални произвођачи који држе 85 одсто земље.
– Имамо групу младих и савремених произвођача који све знају што се тиче производње, али морају да уче о трговини јер ту често не пролазе најбоље – саветује он.

Извор: http://www.kurir.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *