Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Које поврће доноси највећу зараду? | Моба
Стручњаци сматрају да је најисплативије направити пластеник, јер је производња богатија, а улагање није велико за просечну породицу ЉУДИ који живе у кућама све... Које поврће доноси највећу зараду?

Стручњаци сматрају да је најисплативије направити пластеник, јер је производња богатија, а улагање није велико за просечну породицу

ЉУДИ који живе у кућама све чешће одлучују да гаје поврће за личну употребу, па до краја сезоне имају и вишак, а наредне године већ могу и да организују продају.

Стручњаци сматрају да је најисплативије направити пластеник, јер је производња богатија, а улагање није велико за просечну породицу. Међутим, пре почетка радова треба испитати земљи и утврдити шта ће најбоље успевати у башти. Такође, треба имати у виду да “мини производња” колико год била мала захтева свакодневне обавезе.

– Најважније је направити добар план и систем. Рецимо, прво се сеју блитва, спанаћ, рукола, мирођија, зелена салата и млади лук сребрнац који се први беру – каже Владимир Радишић, пољопривредник из Елемира. – Када се то убере на истом месту се посаде, рецимо, ротквице. Сада су многа семена унапређена и могу да рађају током читаве године, али је важно брати и продавати оно што се тражи.

zelena-salataНајједноставнија за гајење и продавање је зелена салата која може да се сеје неколико пута током године и увек може да се прода, јер је тражена. Тражене су и тиквице и краставац, као и блитва и парадајз. Највећа предност блитве је то што свакодневно могу да се секу листови, везују у снопове и продају. То што се не прода може да се замрзне и продаје током зиме.

Још је исплативије када се подигне пластеник са дуплом фолијом и конструкцијом, јер је највећа зарада у парадајзу и паприци. Део се одвоји за семе и све остало продаје.

– На почетку нису неопходна велика улагања, јер поврће може да се гаји и на отвореној њиви – истиче Радишић.

– Важно је имати план и непрестано мењати садржај баште. У јесен морају да стасају купус и бундеве, а о томе треба размишљати још у јуну.

Веома су важни припрема и зимски рад, како би се поврће појавило и понудило купцима пре него што стигне на кванташ. Због тога је најбоље почети са малим бројем повећа и полако уводити нове врсте. Рецимо, довољно је имати зачинску башту, салату и руколу или одабрати поврће којег нема довољно на тржишту, попут кеља или украсних тиквица. Рукола је једна од најисплативијих биљака, јер се сеје једном и рађа три године, а изузетно је тражена за салату и скупља је салате путерице и блитве.

А. МИКАТА

Извор: http://www.novosti.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *