Производња хељде добар посао
Препоручујемо 15. маја 2017. admin 0
Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука против алергија и несанице Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука против алергија и несанице
Док многи хељдино брашно користе тек понекад, мештани Златара готово свакодновно на трпези имају домаћу хељдопиту.
Све је више пекара које је нуде у свом асортиману, али само се на Златару она традиционално спрема.
Код Пурић Јекослава ни припрема али ни производња хељде се није мењала деценијама. Овде се она преноси с колена на колено.
Он је након студија одлучио да знање које је стицао, примени на стрмим и дивљим теренима. Најпре је посејао на мањим површинама хељду, у време када о томе нико није размишљао, да би то постала његова традиција.
Прошле године ову културу је имао посејано на 24 хектара. Због плодореда али и опредељења да отпочне органску производњу, поред хељде отпочео је гајење и спелте…
Све што произведе на 70-так хектара, самеље у свом млину и производи брашно. Искористи целу биљку, од онога што би други бацили овај домаћин прави јастуке од хелдиних љуспица које нуди туристима са проблемима од разних алергија, несанице, болу у леђима и главобољи.
Захваљујући туристичкој организацији Златара, за хељдино брашно Пурић Јекослава чуло се и у Русији, суседним земљама али и широм Европе.
Али многи ће потврдити да је најлепше јести хељдопиту управо на терену где се хељда и произвела.
Извор: http://novaekonomija.rs/
Нема коментара
Оставите први коментар