Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Производња хељде добар посао | Моба
Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука против алергија и несанице Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука... Производња хељде добар посао

Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука против алергија и несанице Хељда се користи у исхрани, али и за прављење јастука против алергија и несанице

Док многи хељдино брашно користе тек понекад, мештани Златара готово свакодновно на трпези имају домаћу хељдопиту.

Све је више пекара које је нуде у свом асортиману, али само се на Златару она традиционално спрема.

Код Пурић Јекослава ни припрема али ни производња хељде се није мењала деценијама. Овде се она преноси с колена на колено.

Он је након студија одлучио да знање које је стицао, примени на стрмим и дивљим теренима. Најпре је посејао на мањим површинама хељду, у време када о томе нико није размишљао, да би то постала његова традиција.

Прошле године ову културу је имао посејано на 24 хектара. Због плодореда али и опредељења да отпочне органску производњу, поред хељде отпочео је гајење и спелте…

Све што произведе на 70-так хектара, самеље у свом млину и производи брашно. Искористи целу биљку, од онога што би други бацили овај домаћин прави јастуке од хелдиних љуспица које нуди туристима са проблемима од разних алергија, несанице, болу у леђима и главобољи.

Захваљујући туристичкој организацији Златара, за хељдино брашно Пурић Јекослава чуло се и у Русији, суседним земљама али и широм Европе.

Али многи ће потврдити да је најлепше јести хељдопиту управо на терену где се хељда и произвела.

 

Извор: http://novaekonomija.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *