Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Крава Лара шампионка 36. изложбе говеда сименталске расе у Лајковцу | Моба
Шампионка 36. изложбе приплодних говеда сименталске расе одржане на Крстовдан 2017.  у Лајковцу је крава Лара, власништво Милана Милаковића из Мратишића. Ларина млечност у... Крава Лара шампионка 36. изложбе говеда сименталске расе у Лајковцу

Шампионка 36. изложбе приплодних говеда сименталске расе одржане на Крстовдан 2017.  у Лајковцу је крава Лара, власништво Милана Милаковића из Мратишића. Ларина млечност у првој лактацији је 5.818 литара са 4,01 одсто млечне масти. Милаковићу, младом и врло перспективном одгајивачу који потиче из познате фармерске породице, припало је и признање за апсолутног шампиона изложбе.

У категорији крава за најбоље грло проглашена је Мира познатог фармера Видосава Читаковића из мионичког села Горњи Мушић, најквалитетнија првотелка је грло Жана Немање Лукића из Жабара, док је шампионка међу јуницама Лала Милана Милаковића из Мратишића. Најбољу колекцију крава извео је Видосав Читаковић, док је признање за развој сточарства у колубарском крају припало Марку Милосављевићу из Дучића, чувеном одгајивачу сименталца, вишеструком победнику Новосадског сајма и учеснику свих 36 изложби у Лајковцу.

На изложби је 39 сточара колубарског краја представило 127 приплодних грла. Да на млађима свет остаје и да пољопривреда има перспективу у колубарској долини и брдима, организатор је показао тако што је најмлађим члановима породица фармера-сталних излагача доделио мале статуе говечета. Сви присутни стручњаци истакли су да је фасцинантно да организација изложбе и квалитет приказаних грла не опадају, него чак и расту из године у годину.

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић, који је указао на традицију сточарства у Лајковцу, али и велики број младих на изложби што указује на континуитет производње.
Комисију за оцењивање грла чинили су познати стручњаци: Др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље, др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево.

Центар за пољопривреду Лајковац, предвођен директором и угледним агрономом Николом Радуловићем, још једном се показао као врстан организатор.

Општина Лајковац је генерални покровитељ, а организатори изложбе били су Центар за пољопривреду Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ Ваљево.

Награде су уручивали председници општина Лајковац и Мионица и њихови сарадници, затим директори завода, ветеринарских центара, пољопривредних служби и задруга и представници спонзора.

Аутор: Снежана Билић

Извор: http://lajkovacnadlanu.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *