Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Трешње доносе зараду | Моба
Све више воћара из Шумадије одлучује се за гајење трешања на подлози гизела која омогућава густу садњу и даје квалитетне плодове пречника и до... Трешње доносе зараду

Све више воћара из Шумадије одлучује се за гајење трешања на подлози гизела која омогућава густу садњу и даје квалитетне плодове пречника и до 3 cm. На ову садњу одлучио се и Дејан Протић из Лапова који се већ пет година успешно бави производњом трешања.

 

Дејан Протић је 2013. године подигао први засад трешања на свом имању у Лапову. Данас гаји три врсте трешања на 2 хектара са 3 100 стабала на подлози Гизела 6 која омогућава густу садњу. Максималан принос у пуном роду је око 10 килограма трешања по стаблу.

РТВ

„Све три сорте које имам су прилично отпорне на пуцање и изузетно су велике калибраже. Просек у гајбици је око три цм у пречнику. Најукуснија трешња у засаду је Кордија и визуелно је најлепша, док Регина има највећи принос уз феровију. Феровија је опрашивач за ове две сорте трешања, за Кордију и за Регину. Сваки четврти ред је опрашивач а то је неопходно због доброг заметања плода“, изјавио је за РТВ Дејан Протић произвођач трешања из Лапова.

Све више воћара у Србији калеми саднице трешања на подлози Гизела 5 и Гизела 6. Саднице већином долазе из Италије јер код нас су расадници тек почели са производњом оваквог садног материјала.

„Карактеристична је по томе што је то слабо бујна подлога у односу рецимо на магриву, а мало мање је бујнија од колта. Доста мање је бујнија од дивље трешње и Гизела има предност у производњи трешања баш због тих разлога густе садње. Рецимо Италијани имају пример да су у једном хектару спаковали 7 500 садница, што је рецимо за магриву апсолутно немогуће“, каже Протић.

Редовна резидба стабала је неопходна управо због густе садње. Коренов систем због слабе бујности нема могућност претераног раста а сама подлога Гизела даје квалитетне плодове величине до 3 цм у пречнику.

„Од свих агротехничких мера у оваквом засаду најбитнија је резидба. Погрешном резидбом може да се упропасти стабло и да не буде апсолутно никаквог приноса. Гизела има две обавезне резидбе током године, има зимску и летњу и има још једну превентивну резидбу где се гледају врхови и ако је велика неосунчаност водиље ослобађају се неке непотребне гране. Ја мој засад наводњавам отприлике сваког трећег дана, по 10 литара воде, системом кап по кап. То је неко моје искуство“, потврдио је за РТВ Протић.

Протић има и савет за будуће воћаре који се одлуче за гајење трешања и поручује им да провере климатске услове како би изабрали врсте које ће најбоље успевати на њиховом поднебљу.

Извор: http://www.rtv.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *