Пре него што почне обнова регистрације пољопривредних газдинстава и озбиљнији пољопривредни радови на пољима, пољопривредници из качерског и колубарског краја одвојили су време да... Зимска саветовања у Центру за развој села Моба

Пре него што почне обнова регистрације пољопривредних газдинстава и озбиљнији пољопривредни радови на пољима, пољопривредници из качерског и колубарског краја одвојили су време да чују занимљива предавања у организацији удружења Моба.

Славица БељинацУ уторак, 12. фебруара 2013. године, на празник Св. Три Јерарха, представљен је производни програм компаније „Хемикал Агросава“. О „АС“ хибридима кукуруза, који су у овом крају све више заступљени, говорила је дипл. инж. Славица Бељинац из Обреновца. Такође, било је речи и о заштити кукуруза, која, поред семена,  представља значајну ставку у трошковима производње кукуруза и битно утиче на њен успех и принос драгоценог зрна. Пољопривредници су добили и пригодан материјал, који ће им добро доћи да се подсете свега што су чули на предавању.
Истога дана,дипл. инж. Никола Обрадовић из Чачка је говорио о микробиолошком ђубриву „СЛАВОЛ“. Овај производ, који се може користити и у органској производњи, резултат је домаће памети (аутор рецептуре је проф.Пажња на нивоу! Др Снежана Ђорђевић са Пољопривредног факултета у Земуну). С обзиром на карактеристике „Славола“ и добре природне услове за  бављење пољопривредом у општини Љиг, може се очекивати да овај производ нађе своје место и допринесе успеху пољопривредне производње у овом крају. Материјал који су посетиоци трибине добили од предавача упакован је у разградиве кесе, што је за похвалу и лепо се уклапа у саму концепцију овог производа.

Пар дана касније, на дан Светог Трифуна, виноградарске славе, уприличено је предавање на неколико тема, где су говорили стручњаци-саветодавци из ПСС Ваљево: дипл. инж. Драгољуб Драгојловић, дипл. инж. Ђорђе Совиљ, дипл.инж. Славица Петровић и дипл. инж. Весна Јанковић. Било је речи о недавно донетом  Закону о пољопривреди, мерамаДобра посета! у сточарству, воћарству…Наравно, говорило се и о резидби! Саветодавци су одговарали на питања пољопривредника, која су се углавном тицала остваривања права на подстицајна средства.

Оба дана посета је била изузетно добра, а пажња слушалаца на високом нивоу, што говори о интересовању пољопривредника и потреби да се овакви сусрети чешће организују. Центар за развој села „Моба“ настоји да у потпуности оправда своје име, на корист и задовољство пољопривредника.

Зоран Бушић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *