Наука је потврдила да биљка садржи пурински дериват, алантоин који стимулише ставрање нових ћелија Гавез се у Русији назива и живокост, јер од ове... Гавез ране лечи

Наука је потврдила да биљка садржи пурински дериват, алантоин који стимулише ставрање нових ћелија

Гавез се у Русији назива и живокост, јер од ове биљке боље и брже зарастају кости, а зацељују и спорозарастајуће ране.  Ова коровска биљка се брзо шири и за кратко време осваја велике површине, а у народном видарству се користи корен. Народ верује да ако се облог од гавеза дуго држи око два прста – да ће срасти! Наука је потврдила да биљка садржи пурински дериват, алантоин који стимулише ставрање нових ћелија. Добар је и против хемороида и проширених вена. Листови младог гавеза могу да се исецкају и ставе у салату или омлет.

Гавез (Фото: Shutterstock)

Прелом костију

Корен се кува у млеку док се не добије хомогена каша која се наноси на прелом у танком слоју и оставља да делује два сата. Облога се не ставља преко зглоба јер може да окошта.

Реума

Мелем од листова гавеза помаже код реуматизма.

Кожа

Екстракт корена ставља се у креме за лице јер исправља боре, а делотворан је и код акни, модрица и отока.

Гастритис

Чај од гавеза помаже код лечења гастритиса, чира на желуцу и дванаестопалачном цреву.

Кашаљ

Чај ублажава кашаљ и поспешује избацивање слузи, помаже код бронхитиса и емфизема плућа.

Инсектицид

Водом од листова потопљених у кишницу треба попрскати башту и неће је нападати инсекти.

Рецепт:

Шаку иситњеног (свежег или сувог) корена гавеза кувати на тихој ватри у 750 мл млека. Уз стално мешање кувати док се не добије хомогена маса. Кад се прохлади ставити на место прелома, пазећи да зглоб остане слободан. Преко тога увити завојем и држати два часа. Понављати свакодневно десет дана.

Мелем за реуму:

У килограм истопљене свињске масти додати 100 г корена и 50 г листова, промешати, склонити са ватре и поклопити. Када одстоји 24 часа, загревати уз мешање док не постане течна, па сипати у чисте тегле. Чувати у фрижидеру и мазати по потреби.

A. M.

Извор: http://www.novosti.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *