Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Фестивал шумадијских вина на Опленцу | Моба
Фестивал шумадијских вина одржава се 8. и 9. јуна по шести пут у кругу Краљеве винарије на Опленцу. Бројни занимљиви садржаји употпуниће ове године... Фестивал шумадијских вина на Опленцу

Фестивал шумадијских вина одржава се 8. и 9. јуна по шести пут у кругу Краљеве винарије на Опленцу. Бројни занимљиви садржаји употпуниће ове године манифестцаију иза које стоји Удружење винара Шумадије, а биће посебно занимљив долазак винара и винских стручњака из Италије.

Амбициозан програм 6. Фестивала шумадијских вина: Веселин Деспотовић, председник Удружења винара Шумадије, Драган Рељић, управник Задужбине Краља Петра на Опленцу и Божидар Александровић

Фестивал се према традицији најављује првог дана у 15 часова заједничком уметничком изложбом у Виноградаревој кући крај уласка у комплекс на Опленцу. У тој кући је становао први краљев виноградар Сава Бркић, који је у Шумадију дошао из Далмације, а артистичку прославу грожђа и вина, чији је уводни део посвећен прошлогодишњем добитнику награде публике, сликару Васи Доловачком, коме ће поред плакете бити уручен и пакет Шумадијске ружице, отвара сликар Небојша Савовић Нес.

Почетак винског дела заказан је за 17 часова испред Краљеве винарије, где ће присутне поздравити председник Удружење винара Шумадије и власник винарије Деспотика Веселин Деспотовић, као и Ерих Косута (Cossutta), председник италијанске асоцијације индустријалаца Confindustria Srbija, док ће задовољство да свечано отвори Фестивал имати један од најцењенијих писаца с ових простора Матија Бећковић.

Уз бројне већ познате винарије шумадијских простора велику радозналост изазива и прво појављивање нових винара и чланова Удружења, винарија Еден из Раниловића, Владимир из Бање и Трилогија из Крагујевца, чија су вина већ овенчана светски вредним признањима. Представиће се и нови енолог Удружења Тања Чановић, док у 18 часова крећу занимљиве радионице у сали Краљеве винарије. Ту ће бити представљена искуства италијанских винара, организација и стручњака на популаризацији винске производње и културе у свету.

Уз учешће Веселина Деспотовића као модератора, др Алберто Матиаци, професор маркетинга са Римског универзитета, говориће како маркетинг може помоћ́и вину и како извршити вредновање сопствене територије.

О начинима оганизације и мерењу ефеката сајамског представљања говориће Отавио Кађано (Cagiano) де Азеведо, генерални директор Федервини, италијанске индустријске федерације Конфиндустрија, произвођача, извозника и увозника вина и алкохолних пића.

Своје ставове на тему „Очување традиције кроз удруживање локалних произвођача“ изнеће Вито Ијаконо из винарије Pietratorcia, с острва Ischia у Напуљском заливу , док ће последњу од четири презентације које ће трајати до 19:30 часова имати Микеле Занардо, енолог и председник италијанског националног Одбора за вино. Он ће окупљенима изнети оно што нас све много занима, а то је италијански доживљај шумадијских вина!

Током фестивала госте ће забављати џез квартет Лесандрум, док је заједничка вечера заказана након манифестације у ресторану Тарпош.

Фестивал шумадијских вина данас је једна од највреднијих винских манифестација Србије

Наредног дана, који је иначе и Дан отворених подрума, од 9 до 12 часова планиран је обилазак комплекса на Опленцу и Краљеве винарије. А да су промене у винској Шумадији очигледне и све брже, укратко је објаснио Божидар Александровић, власник винарије Александровић, на прес конференцији у поводу најаве фестивала:

– Када смо пре десетак-петнаест година причали љубитељима вина да купују брда Шумадије, да крче и приводе намени земљиште, да саде винограде и отворе винарије, то је тад изгледало као мисаона именица, а данас је то постала стварност.

Извор: http://www.vino.rs/

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *