Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Моба – за спречавање даљег пропадања српског села | Моба
Данас, када је српско село у веома тешком стању, запуштено и напуштено, потребна је веома велика, истрајна и доследна моба, како би се спречило... Моба – за спречавање даљег пропадања српског села

Данас, када је српско село у веома тешком стању, запуштено и напуштено, потребна је веома велика, истрајна и доследна моба, како би се спречило даље пропадање и кренуло путем опоравка.

Оснивање Мобе

Негде крајем деведесетих година сабрало се неколико младих људи у маленом Љигу са великом жељом да ураде нешто више за село и пољопривреду. Поред заједничке жеље, вреди споменути још неколико занимљивих детаља који су их повезивали.

Упознали су се у Цркви, окупљени на Светој Литургији и у разговорима који се воде уз послужење, које следи у трпезарији или порти. Прве заједничке акције имали су на духовном и културном пољу, у виду организације трибина, емисија, изложби, предавања …

Тако су стицали драгоцено организационо искуство, учили и полако постајали тим.

Следећа занимљивост јесте да је то мало језгро углавном састављено од агронома различитих смерова, што је представљало добру основу да се у стручном смислу покрије велика и широка област пољопривреде. Идеја да се окупе дошла је од човека који је стручњак за телекомуникације, дакле, за успостављање веза и повезивање. Занимљива околност, зар не?

Љубав према родном крају, селу и пољопривреди такође им је била заједничка. Она је резултирала повратком након студија у родни крај са чврстом жељом да се остане у завичају и уради нешто конкретно што ће доприносити његовом напретку.

Значајно је истаћи и свест о томе да је могуће нешто променити на боље, ма какве спољашње околности биле. Такође, потребу за заједничким радом (као вишим обликом тимског) и спајањем традиционалног и модерног. Критеријум за то спајање јесте истински квалитет, а не период у коме се појављује нека идеја, технологија, производ или ма шта друго. Осећај одговорности и позваности свакога човека да ради на уређењу свог имања, затим локалне заједнице и државе, у оквиру својих могућности и талената којима нас је Бог обдарио, долазио је из домаћинског поимања живота, у коме је српско село укорењено и поред дуготрајног систематског уништавања.

Када су обављени почетни састанци и утврђени циљеви и основне смернице којима би се ишло путем очувања и унапређења пољопривреде и села, одлучено је да се искористи тада потпуно нов медиј за деловање и остваривање идеја. Наиме, у Србији се знало за интернет, али је он био тек у зачетку, познат и доступан веома малом делу становништва. О сеоским срединама да и не говоримо. Идеја да се путем интернета ради на развоју пољопривреде и села била је заиста авангардна, радикална, смела али и визионарска. У то време, у Љигу је већ постојао „Интернет клуб“ и неколико сајтова чији су аутори били из овог краја.

Моба на Интернету

Следећи корак био је избор имена будућег, првог српског пољопривредног интернет часописа. Од неколико предлога, одабрано је име моба, као кратко, лепо и укорењено у традицији. Само делимично су покретачи овог часописа били свесни дубине, значења и језгровитости овог имена! Касније је та свест постајала већа, када су схватили да то име у себи садржи велико значење, снагу и путоказ за даљи рад.

На Благовести 1999. почео је са радом сајт Моба, на адреси www.moba.co.yu. Редакцију су, поред покретача, чинили професори и асистенти са Пољопривредног факултета у Земуну, где је већина оснивача сајта и студирала. У складу са идејом да сајт послужи обједињавању науке, струке и праксе, овакав састав редакције представљао је логичан избор. То обједињавање представљало је потребу (а и данас) јер је временом дошло до великог удаљавања, нарочито научних кругова од села и производње.

Упоредо са развојем сајта, нарастала је и потреба да се на локалном нивоу започне рад на унапређењу пољопривреде. Након озбиљног промишљања, одлучено је да се оснује удружење пољопривредника Моба. Удружење је одабрано као најпогоднији организациони облик за остваривање циљева и мисије око којих су се оснивачи окупили и сагласили. Унапређење пољопривреде и одрживи развој села одређени су као главни послови и задаци којима ће се удружење бавити. Удружење је основано 5. фебруара 2002. године у Љигу. За заштитника-славу удружења одабран је Свети Симеон Мироточиви, родоначелник светородне лозе Немањића, као сјајан узор домаћинског понашања.

Није било лако почети! Без просторија, основне опреме за рад, средстава … Много тога на мобу! Много добровољног рада и полета!

Простор за Мобу

Ускоро се указала прилика да се добије на коришћење скроман простор-трошна монтажна зградица некадашње цвећаре у Љигу. Уз разумевање локалне самоуправе и покрета горана који су тада газдовали маленом зградицом, Моба је добила скроман кров над главом. Од општине је на реверс добијен полован рачунар и скрпљено је неколико столица, пар столова… Ваљало је објавити почетак рада нечег новог!

Моба међу пољопривредницима

У почетку обавештења са основним подацима била су умножавана и лепљена по селима и самој вароши. Полако су почели да долазе они због којих је Моба и настала-пољопривредници.

Првих пар малих пројеката урађени су у сарадњи са општином Љиг и Пољопривредним факултетом из Земуна. Пројекти су били усмерени на помоћ сточарима, како би њихови објекти били бољи а јефтинији… Проф. Др Милан Тошић је тада из свог богатог искуства дао основе будућег великог теренског рада, по коме је Моба надалеко позната. Резултати су били добри – наука и пракса су изведене директно на терен и кренуло се са решавањем проблема и прикупљањем података.

Затим је уследио рад на сабирању података о старим, домаћим сортама воћа, са доста драгоцених података са терена општине Љиг. Овај рад је и сада драгоцен у укупном мозаику очувања аутохтоних сорти воћа Србије.

Све већи број пољопривредника се обраћао за помоћ Мобиним стручњацима, који су увек радо и на конкретан начин решавали бројне проблеме. Локална самоуправа препознаје значај и улогу удружења пољопривредника и издваја скромна али удружењу драгоцена средства за пројекте и рад Мобе. Моба отпочиње и сарадњу са Министарством пољопривреде Србије, која доноси пољопривредницима значајне користи. Организује се велики број предавања, саветовања, трибина, стручних путовања…

Захваљујући раду Мобе, све више средстава из Министарства долази љишким пољопривредницима. Користећи присуство на интернету, правовремено се добијају и користе информације од значаја за сељаке. Поред попуњавања разноразних захтева, образаца и писања пројеката, организују се и обуке за, углавном млађе, пољопривреднике које их оспособљавају да дођу до средстава и унапреде производњу.

У почетку те послове обавља двоје агронома, који раде у тешким условима и уз минималну надокнаду, од средстава које општина издваја за удружење, пројеката и симболичне чланарине.

Велика потреба за бољом техничком опремљеношћу решава се делом преко успешно реализованих пројеката код донаторских организација које су у то време биле присутне. Тако, поред рачунарске опреме и дигиталног фотоапарата, Моба набавља и малу лабораторију за агрохемијске анализе земљишта и део опреме за дијагностику у заштити биља.

Пројекти Мобе

Треба поменути и важне пројекте које Моба реализује и који по значају и месту реализације превазилазе општину Љиг. Тако, у сарадњи са Министарством пољопривреде Србије, спроводи се пројекат „За јача села Рашке области“, на подручју Рашке области и Косова и Метохије, који пружа потребна знања пољопривредницима неоправдано запостављених области Србије. Овај пројекат је наишао на одличан одзив локалног становништва и прикупио бројне податке са терена, у смислу потреба и решења која недостају.

Поред тога, пројекат „Сеоске школе – мали центри за очување старих сорти јабуке“, реализован у основним школама на подручју Љига и Рашке, представља нови приступ очувању генетичких ресурса обједињен са преношењем знања младим генерацијама и изнова афирмише образовну улогу сеоских школа за све узрасте.

Поред рада на унапређењу производње на принципима одрживог развоја, велика пажња се поклања и побољшању пласмана, који је „уско грло“ и велики проблем сељака.

Рађа се идеја Е-пијаце, која развија нови концепт продаје производа и услуга са села. Услед недостатка средстава и бројних административних препрека овај пројекат није реализован у потпуности, али се од њега не одустаје, већ се реализују поједини делови, сходно могућностима. Тако, локална пијаца бива опремљена савременим електронским вагама и расхладним витринама а неколико десетина дрвених, вишенаменских тезги такође стиже у Љиг.

Центар за развој села Моба

Из године у годину повећава се број људи који долазе у Мобу. Трошна монтажна зградица све више прокишњава… Шанса да се тај проблем реши указала се када је министарство пољопривреде донело уредбу по којој се могло конкурисати! „Центар за развој села Моба“ изграђен је на месту старе трошне кућице и отворен је у јесен 2007. године.

Пољопривредници са подручја Љига коначно су добили свој кров над главом, своју кућу! Изградња центра јесте заједнички подухват Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, општине Љиг и Мобе.

За време изградње нове зграде, мале по димензијама али велике по значају за развој села, Моба је радила у просторијама Интернет клуба, удружења са којим је повезује добра сарадња и заједнички подухвати. Треба истаћи добру сарадњу Мобе и са једним женским удружењем, које негује традиционалну кухињу шумадијског села, а то су надалеко чувене „Златне руке“ из Љига. Велики број заједничких наступа на сајмовима и манифестацијама доприноси и промоцији туристичке понуде општине Љиг. Временом, уз пољопривреду, Моба све више развија и сеоски туризам, домаћу радиност, старе занате и читав низ пратећих делатности на селу. Принцип „одоздо на горе“ спроводи се у пракси као начин рада. И други принципи, које касније сусрећу у програму „LEADER“, кроз праксу развијају на основу искуства са терена. Неке од идеја прихвата и Министарство пољопривреде и спроводи их.

Идеје Мобе

Ту посебно треба истаћи оснивање „Мреже за подршку руралном развоју“ у оквиру МПШВ чији је један од оснивача а затим и један од регионалних центара Моба. Тако, Љиг постаје регионални центар за неколико подручних центара: Чачак, Косјерић, Горњи Милановац, Лазаревац, Уб, Мионицу… Мрежа почиње да доноси добре резултате и све већи број људи са села користи средства намењена пољопривреди и развоју села. Године 2008. Моба добија велико признање – „Најбољи Регионални центар за рурални развој у 2008″. Нажалост, уместо да ова мрежа постане институција која ће служити развоју села и пољопривреде, она постаје мета партијских интереса, тако да почиње да губи своју изворну улогу али и изворе финансирања, те временом бива потпуно занемарена од стране владе! Тиме је нанета велика штета али Моба наставља иу таквим условима да ради оно због чега је и настала. Поред редовне саветодавне активности и сваковрсне помоћи сељацима, реализују се значајни пројекти, који по свом значају и месту спровођења превазилазе локалне оквире.

У међувремену настаје „Стратегија руралног развоја општине Љиг“, као плод великог рада Мобиних стручњака.

Сајт Моба, сада на адреси www.moba.rs добија ново, ћирилично рухо и нова техничка решења, која излазе у сусрет потребама читалаца.

Дугогодишњи напори на унапређењу пласмана бивају крунисани рађањем једног новог концепта понуде производа и услуга са села – „Српска Магаза“. Осавремењени традиционални производи високог квалитета и свеукупна понуда садржаја са села сада су доступни на један нови, приступачнији начин.

Развој овог концепта прате обуке произвођача и пружаоца услуга, како би били спремни да се укључе у ланац снабдевања „Српски Магазе“. Поред Ибарске магистрале у Љигу изграђен је и први објекат –  магаза, који је отворио врата гостима и купцима који знају да цене вредности српског села.

Много тога још би се могло рећи о Моби а да се при томе објави само део онога што је ово удружење донело Љигу и српском селу у целини. По правилу, вишеструко више од оних скромних материјалних средстава која се улажу. Ово заједничко добро дело заснива се на умножавању укупног резултата који није прости збир појединачних доприноса, већ више од тога. Ова синергија је била позната и у време када су се комшије окупљале да помогну у обављању неког већег посла.

Данас, када је српско село у веома тешком стању, запуштено и напуштено, потребна је веома велика, истрајна и доследна моба, како би се спречило даље пропадање и кренуло путем опоравка. На ову мобу су позвани сви којима је до добробити српског села стало и који препознају огроман потенцијал српске пољопривреде. Свако у складу са својим могућностима и одговорностима које има. Људи који су Мобу основали на овој њиви раде већ дуже од деценије. Ако волите своју земљу и село, придружите им се.

Аутор: Зоран Бушић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *