Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Како постати пчелар? | Моба
Преглед пчела у пролеће представља невероватно задовољство. Након дугих зимских дана проведених у затвореном простору, боравак у природи је право богатство. Вегетација почиње да... Како постати пчелар?

Преглед пчела у пролеће представља невероватно задовољство. Након дугих зимских дана проведених у затвореном простору, боравак у природи је право богатство. Вегетација почиње да буја, па се и животињски свет буди. Мириси процветалог воћа и пчелињег воска просто опијају.

медоносна пчелаВишак слободног времена, ако постоји, увек треба искористити на најчелисходнији начин. Сваком човеку би требало у првом плану да буде здравље, као и љубав према том хобију. Још кад би могло додатно да се заради, ето разлога за потпуно задовољство. Управо све то доноси пчеларство, наравно, ако нисте алергични на пчелињи отров, и ако можете да поднесете бол од убода пчела.

Пчеларство је пре свега занат, и као и сваки други занат захтева одређено предзнање. Данас постоји јако велика литература намењена за све заинтересоване, па и за почетнике. Ипак, све што пише не мора увек да буде и најјасније. Зато би за све почетнике најбоље било да у првој години редовно помажу неком искуснијем пчелару.

На тај начин би стекли прво искуство, ослободили се страха од пчела, и на крају сами закључили, да ли могу да се баве пчеларством као хобијем. Истовремено би били од користи искуснијим пчеларима, којима је таква помоћ увек добродошла. Ако би таква сарадња почела од марта, или априла месеца, старији пчелар би почетнику вероватно поклонио један до два роја, тако да би се година завршила са лепим искуством и сопственим пчелињаком.

Рој може да се добије на поклон, али кошницу мора, млади пчелар сам да обезбеди. Постоји више типова кошница, али за почетнике је најприхватљивија ткзв. Дадан-Блатова. Најлакша је за рад, омогућава несметано презимљавање и изузетно јака друштва у време багремове паше. Јака друштва значи „много“ пчела, а много пчела доноси и много меда. Друштва у овом типу кошница имају већу склоност ка ројења, али почетницима то може и добро да дође, за даље ширење пчелињака.
Кошнице нису јако скупе. Цена једне потпуно нове Дадан-Блатове кошнице направљене од чамовине износи 40-50 евра. Половне су приближно два пута јефтиније, али највећи број пчелара сам прави своје кошнице. Изузетак су рамови, које је због прецизности, можда боље набављати од правих мајстора. Сатне основе се купују у специјализованим продавницама.

Од алата и прибора потребни су заштитна пчеларска капа, димилица, пчеларски нож, пчеларска виљушка и зврк за утапање сатних основа. За наредну годину је неопходна и врцаљка за цеђење и канте за мед, али су то већ слатке муке.
Избор места за кошнице може бити од пресудног значаја. Пожељно је да то буду оцедити, благо нагнути терени, заштићени од ветра, а кошнице постављене у шарену ладовину. Зато су воћњаци идеални, поготово ако су на окућници, поред викендице, или старе сеоске куће. Не заборавимо да пчеле опрашују воћке, па зато избегавајмо прскање. Нека нам деца једу здраво воће и здрав мед.

За разлику од свих осталих животиња, пчеле не захтевају свакодневан надзор. Довољно је прегледати друштва два пута месечно, осим за време багремове паше, када се кошнице отварају чешће, н.пр. једанпут недељно.

Преглед пчела у пролеће представља невероватно задовољство.Ако је све урађено како треба у претходној години, наше пчеле су преживеле и матица је почела са леглом. Пролећни послови нису тако тешки, али су јако важни, јер треба омогућити брз развој друштва. Све што се ради над отвореном кошницом, ради се полагано. Пчеле умирују нерве и најбоље су средство против стреса.

Да резимирамо. Сваки хоби захтева извесна средства. Поред почетних улагања, током године постоје још неки трошкови, као што су набавка шећера за зимницу или лекова за борбу против пчелињих болести. Са друге стране, добијају се мед, прополис, полен и восак, којима се снабдева сопствена породица, а то и јесте основни циљ. Увећањем броја кошница, као и преласком на селидбено пчеларење, добија се и вишак производа чијом продајом се стичу додатни приходи. Међутим никада не треба заборавити да није најбитнији новац, него здрав живот и љубав према пчелама.

 

дипл. инж. Горан Чакардић

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *