Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Технологија производње суве шљиве без коштица | Моба
Шљива је вековима била део живота домаћина у Србији. Србија је била позната по сувим шљивама. Све до 21. века налазила се на врху... Технологија производње суве шљиве без коштица

Шљива је вековима била део живота домаћина у Србији. Србија је била позната по сувим шљивама. Све до 21. века налазила се на врху производње и извоза сувих шљива у свету.

У књизи је обрађена производња сувих шљива и у дисконтинуалном поступку прераде, а и континуалан процес са механичким искоштичавањем. Књига је намењена произвођачима шљива и сувих шљива, ученицима, студентима научним радницима и другима.

sušenje šljivaПосле прве књиге Сува шљива – сушење, складиштење, прерада и паковање, издате 1986. године и друге, Технологија сушење шљива и прерада и паковање сувих шљива, издате 1995. године, сматрао сам даје потребно обрадити процес производње сувих шљива без коштица, као виши вид прераде сувих шљива.

Претходне књиге су сличног садржаја, јер обрађују проблематику сушења, складиштења, прераде и паковања сувих шљива. У њима је обрађена и производња сувих шљива без коштица, али у обиму колико су дозвољавале и остале области из проблеметике суве шлљиве.

Појава високо квалитетних сувих шљива са извађеним коштицом повећала је врло брзо потражњу за овим производом. У ситним паковањима за конзумна употребу све више преовлађује сува шљива без коштица, јер је погоднија за употребу, а све се више примањују и у другим гранама прехрамбене индустрије.

Технолошки поступак производње сувих шљива код нас, осим неколико изузетака је дисконтинуалан, јер се „у погонима прерађују мале количине сувих шљива са и без коштица. Зато је у књизи обрађена производња сувих шљива и у дисконтинуалном поступку прераде, аи континуалан процес са механичким искоштичавањем.

Књига је намењена произвођачима шљива и сувих шљива, ученицима, студентима научним радницима и другима.

Аутор дипл. инж. Војислав Марковића

Садржај

-УВОД
-ПРОИЗВОДЊА СУВИХ шљиве без коштица У СРБИЈИ
-Садашње стање шљиварства у Србији
-Технички ниво опремљености и примена технологије у производњи сувих шљива без коштица
-Технички ниво опремљености и примена технологије у објектима за сушење шљива
-Сушење шљива на континуелним тунелски сушара
-Сушење шљива у камерним сушара
-Коморне сушаре
-Домаће индиректне мини сушаре
-Руковање са мини сушарама
-Плодови шљива као сировина за сушење
-Берба и транспорт шљива за сушење
-Припрема шљива за сушење
-Пријем шљива за сушење
-Прање
-Инспекција
-Калибрирање
-Редање леса на колица
-Сушење – дехидрација шљива
-Протисмерни начин сушења
-Истосмерни начин сушења
-Складиштење сушених шљива
-Микроорганизми (квасци и плесни)
-Акарина – гриња (прегљеви)
-Инсекти
-Сузбијање штеточина у складиштима
-Промене на плодовима у складишту.
-ТЕХНОЛОШКИ ПОСТУПАК ПРОИЗВОДЊЕ И ПАКОВАЊА СУВИХ шљиве без коштица КОД НАС
-Припрема објеката за сушење
-Припрема сушара и технолошке опреме
-Снабдевање енергентима
-Обезбеђење амбалаже и радне снаге
-ДОКУМАНТАЦИЈЕ за пријем и сушења шљива
-Сушење и складишетење сувих шљива намањених за проиозводњу сувих шљива без коштица
-Услови и квалитет шљива за сушење
-Методологија утврђивања квалитета шљива за сушење
-Пријем шљива за сушење
-Припрема шљива за сушење
-Сушење шљива сорте стенлеј.
-Услови за подизање погона за производњу сувих шљива без коштица
-Избопр локација
-Изградња погона и помоћних објеката
-Садашњи објекти за производњу сувих шљива без коштица
-Потребна технолошка опрема
-Контрола квалитета сировине, сушења, складиштења, прераде и паковања
-Одређивање потребне концентарције раствора конерванса за површинску заштиту
-Произвођачка спецификација
-Литература
Технологија производње суве шљиве без коштица, дипл. Инг. Војислава Марковића
Књигу можете наручити код аутора књиге на број телефона 015 / 513 -227

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *