Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2159

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2163

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/httpd/vhosts/srpskamagaza.com/moba.rs/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 2813
Риба за боље здравље | Моба
Риба би требало да буде чешће заступљена у исхрани. Редовно уношење рибе смањује ризик од разноликих обољења. Риба би требало да буде чешће заступљена... Риба за боље здравље

Риба би требало да буде чешће заступљена у исхрани. Редовно уношење рибе смањује ризик од разноликих обољења.

Риба би требало да буде чешће заступљена у исхрани због тога што је богата протеинима и одличан извор омега 3 масних киселина а с друге стране има мање калорија од других намирница животињског порекла. Научници широм света су открили да редовно конзумирање рибе – једном до два пута недељно, смањује ризик од различитих болести од астме која се јавља у детињству до рака простате.

Редовно уношење рибе смањује ризик од разноликих обољења, болести код којих је риба одлична превенција су:

Астма – деца која једу рибу ређе добијају астму

Штити мозак и очи – омега 3 масне киселине доприносе здрављу ткива мозга и ретине. Једно скорашње истраживање је утврдило да нарочито код жена омега 3 масне киселине смањују ризик од можданог удара, ако једу рибу једном недељно за 22%, два пута недељно за 27%, 5 пута недељно за 52%. Риба садржи природне засићене масноће које могу да мењају липиде и смањују стварање наслага на крвним судовима, временом се делимично мења и хемија читавог организма.

– Омега 3 масне киселине из рибе смањују ризик од разних врста рака за 30 до 50%, посебно од рака усне шупљине, езофагуса, дебелог црева, груди, јајника и простате.

Кардиоваскуларна обољења – конзумирањем рибе једном недељно смањује се ризик од срчаних обољења и можданог удара смањењем крвних угрушака и запаљења, побољшањем еластичности крвних судова, смањењем крвног притиска, смањењем масноћа у крви и повећањем количине доброг холестерола у крви.

– Код старијих људи који једном недељно једу рибу ређе се јавља деменција укључујући и Алцхајмерову болест.

– Код људи који редовно једу рибу ређе се јавља депресија која је иначе повезана са смањеним нивоом омега 3 масних киселина у мозгу.

– Код људи који пате од дијабетеса редовно конзумирање рибе помаже у регулацији нивоа шећера у крви.

– Редовно уношење рибе ублажава симптоме реуматоидног артритиса, псоријазе и аутоимуних обољења јер смирује инфламаторне процесе.

– Редовно уношење рибе током трудноће смањује ризик од превременог рађања бебе.

Препоручене дневне дозе омега 3 масних киселина из рибе је 200-600мг и из намирница биљног порекла 1-2г.

Просечна количина омега 3 масних киселина у 60г рибе (колика би требало да буде једна порција) код разних врста рибе је: лосос – 1200 мг; димљени лосос – 1000 мг; сардина -1500 мг; пастрмка-350 мг , туњевина из конзерве 145 мг.

Извор: http://www.topvita.info/i

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *