У прелепом амбијенту Виле Етна у селу Угриновцима, надомак Горњег Милановца; у организацији Светске туристичке организације а уз помоћ консултаната „Тourisam and Leasurе“ и... Презентација Нацрта мастер плана руралног развоја

У прелепом амбијенту Виле Етна у селу Угриновцима, надомак Горњег Милановца; у организацији Светске туристичке организације а уз помоћ консултаната „Тourisam and Leasurе“ и сарадњу Министарства економије и регионалног развоја и Мреже за рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, представљен је Нацрт Мастер плана руралног развоја за регион Западне Србије.

Угриновци, 02.12.2010.

Заједнички програм „Одрживи туризам у функција руралног развоја“ се имплементира од стране Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Организације за храну и пољопривреду (ФАО), Светске туристичке организације Уједињених нација (УНСТО), Фонда уједињених нација за децу(УНИЦЕФ) и Програма Уједињених нација за заштиту животне средине (УНЕП), у сарадњи са националним партнерима:  Министартвом економије и регионалног развоја и Министрством пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Овај програм је финансиран од стране Владе Краљевине Шпаније -Фонда за достизање Миленијумских циљева .

Презентација у вили "Етна" под РудникомУ прелепом амбијенту Виле „Етна у селу Угриновцима, надомак Горњег Милановца; у организацији Светске туристичке организације а уз помоћ консултаната „Тourisam and Leasurе“ и сарадњу Министарства економије и регионалног развоја и Мреже за рурални развој Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, представљен је Нацрт Мастер плана руралног развоја за регион Западне Србије. Општине које су укључене у овај пројекат су Ваљево, Мионица, Љиг, Горњи Милановац и Косјерић.

Након обимних истраживања и рада на терену, који је обухватио детаљне анализе  и анкете актера руралног туризма, идентификоване су активности за развој руралног туризма у Централној Србији:

-Усвајање Националног Мастер плана који ће бити понуђен Влади Републике Србије на усвајање до краја 2010,


-давање смерница за јавне институције и подстицање иницијатива усмерених на стварање националних и међунационалних партнерстава јавног,приватног и цивилног сектора,

-на локалном нивоу активности су фокусиране на јачање капацитета предузетника у руралном туризму, организација за управљање туризмом и невладиног сектора.

Презентација је изазвала велико интересовањеПрограм ће промовисати иновативне развојне приступе кроз локалне акционе групе , Мрежу за рурални развој и Туристичке организације, а посебна подршка ће се дати локалним пројектима за развој села.

Презентацији су присуствовали представници Министарства економије и регионалног развоја, Регионалног центра Моба, Мреже за рурални развој општина у Програму, представници Светске и локалних туристичких организација као и пољопривредни произвођачи и пружаоци услуга у сеоском туризму. Кроз активно учешће свих присутних размењене су идеје и искуства у раду и дате сугестије које ће бити од велике важности када се Мастер план руралног развоја буде усвијио.

Након успешне презентације , скуп је настављен уз ручак, дружење и

размену искустава свих учесника скупа.

 

дипл. инж. Милка Недељковић,

подручни координатор за Горњи Милановац

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *