Пролећне зељасте биљке, укусне и лековите… Сада је право време да почнете да их користите у исхрани. Биљана Тасић Сремуш, коприву и маслачак можете... Укусне и лековите биљке надохват руке

Пролећне зељасте биљке, укусне и лековите… Сада је право време да почнете да их користите у исхрани.

Биљана Тасић

Сремуш, коприву и маслачак можете да наберете сами или да их купите на пијаци. Реч је о укусним и лековитим биљкама од којих можете припремити салате, супе, чорбе, варива, пите.  Салата од маслачка је одличан диуретик

– Ове биљке могу да буду и зачински додаци. Неправедно су заборављене и сада је можда право време да се поново нађу на трпези – објашњава Бранка Мирковић, нутрициониста.

Сремуш
Сремуш је дивља, јестива биљка која невероватном брзином чисти организам од токсина. Садржи етерична уља, минералне соли, шећер, витамин Ц, каротин, беланчевине, масти и алицин главни састојак. Расте у листопадним, четинарским и мешовитим шумама до 1.600 м надморске висине, на влажном тлу. Појављује се после снега и има га до јуна. Надземни део се скупља у пролеће, листови до цветања. Свежа луковица се скупља у августу све док биљка не донесе семе.
Ако протрљате било који део биљка међу прстима, можете да осетите карактеристичан мирис белог лука.
Листови се могу употребити као додатак салатама и варивима јер мирисом и укусом подсећају на бели лук. Луковице су беличасте од два до пет центиметара дугачке и веома су пикантан зачин. У пролеће овај лук чисти крв, желудац и јетру. Терапеутско дејство је слично белом луку, а за то је заслужна висока концентрација етеричних уља која садрже сумпор-алицин. Сматра се да повољно делује у лечењу артериосклерозе, високог крвног притиска, за желудачне и цревне тегобе и одличан је чистач јетре. Успешно се примењује код зарастања отворених рана и хематома, помаже за боље излучивања слузи из плућа, олакшава искашљавање и олакшава дисање. Има и антибактеријско дејство.
Коприва
Лековитост коприве је давно позната. Користи се корен, лист и семе. Приписује јој се да одлично чисти крв, спречава опадања косе… Помаже особама оболелим од реуматизма, код прекомерног мокрења, проблема са плућима. Коприва је богата беланчевинама, угљеним хидратима, мастима, калцијумом, фосфором, гвожђем, витаминима Ц, А, Б2 и К каротином, пантотенском киселином – она је прави мали витамински резервоар. Данас је ретко на нашем столу, али не треба да заборавимо старе рецепте, поготово што сада у пролеће можете да је наберете, али негде далеко од пута или да је купите на пијаци. Млада коприва може да се припреми као чорба, вариво или помешана са сиром као пита.
Маслачак
Веома лековита јестива биљка коју можемо да нађемо свуда. Ако је сами берете, берите је даље од пута да не би била загађена. Веома је корисна за чај, салате, варива, сокове, супе, чорбе. Маслачак помаже јетри, одличан је диуретик појачава рад бубрега, помаже код лечења гихта, реуматизма, екцема, чирева, појачава апетит.

Маслачак у цветуЦвета од марта до маја. Маслачак има калијума у надземном делу, смоле, 40 одсто инулина у корену, 16 одсто витамина Ц, гвожђа 3 одсто (више него спанаћу)… Млади листови су веома укусни, можете да направите здраву салату, чорбу, вариво. Може да се комбинује и с кромпир салатом.
Припрема и чување
Ове биљке се припремају исто као и млади спанаћ или зеље. Додајте зачине које иначе додајете и волите, млеко или алеву паприку, додајте их кромпир салати или некој другој салати, помешајте са сиром, направите питу. Чувајте у фрижидеру тако што ћете завити у папирну влажну салвету и ставити у најлон-кесу у фрижидеру у делу за поврће. Можете да их чувате три до четири дана.

Извор:  http://www.blic.rs

Нема коментара

Оставите први коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *